Ajankohtaista

21.12.2020 | Uutiset

Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) on 7.12.2020 lisännyt saunomisen Suomesta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa, kertoo Suomen saunaseura tiedotteessaan. Kyseessä on historiallinen hetki, sillä saunaperinne on ensimmäinen Suomesta aineettoman kulttuuriperinnön listaan valittu perinne. 

Hanke saunaperinteen saamiseksi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on ollut pitkä ja sen tavoitteena on ollut vaalia saunaperinteen jatkuvuutta, vahvistaa saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä. Sen jälkeen kun vuonna 2013 Suomi allekirjoitti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen sisältävän yleissopimuksen, aloitettiin käytännön toimet, kertoo Suomen saunaseura tiedotteessaan. Suomen saunaseura on tehnyt useita toimia saunomisen saamiseksi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, mm. saamalla saunomisen Elävän perinnön wikiluetteloon ja laatimalla Unesco-hakemuksen. Tärkeänä osana hanketta oli myös Unescon suuntaan asioiva Suomen valtio, jota edustaa opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä viranomaistoimija Museovirasto.

Mondex onnittelee ja kiittää Suomen saunaseuraa sekä muita hankkeeseen osallistuneita toimijoita aktiivisuudesta, jonka ansiosta saunaperinne Suomesta saatiin mukaan listalle. Olemme ylpeitä voidessamme mahdollistaa suomalaisen saunaperinteen mukaisia, aitoja suomalaisia saunaelämyksiä valmistamalla laadukkaita, kotimaisia kiukaita. Kiukaisiin voit tutustua täällä.

Lähde ja lisätietoa: Suomen saunaseuran tiedote.

19.11.2020 | Uutiset

Täydelliset löylyt ovat juuri sellaiset, kuin kukin saunoja haluaa

Mistä tiedän mistä kiukaasta saan parhaat löylyt, kun vaihtoehtoja on niin monia? Tämä lienee hyvin yleinen kysymys rakentajien, remontoijien tai muuten vain uutta kiuasta vaihtavien keskuudessa. Niin kuin kiukaitakin, on myös saunojia monenlaisia. Siksipä täydelliset löylyt voivat olla millaiset vain, kunhan ne ovat juuri sellaiset, kuin kukin saunoja haluaa!

Auketettu rakenne mahdollistaa monipuoliset löylyt pienessäkin saunassa.

Kiukaan ostaja saattaa päätyä sähkökiukaaseen jo sen vuoksi, että saunaan ei pysty puukiuasta asentamaan hormin puuttuessa. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että ei ole puukiukaan löylyjä voittanutta – ovathan puukiukaan löylyt ihanan pitkät ja kosteat. Meillä on kuitenkin hyviä uutisia sinulle, joka et pysty puukiuasta saunaasi asentamaan, sillä myös sähkökiukaasta voi saada pitkät ja kosteat löylyt!

Mondexin sähkökiukaille ominaista on aukotettu vaippa, joka tarkoittaa sitä että kivet näkyvät ulospäin myös kiukaan kyljistä. Kun ulkovaippa ei ole kivien edessä, löylyä voi heittää suoraan kiville myös kiukaan kyljistä, mikä mahdollistaa monipuoliset löylyt: heittämällä vettä kiukaan alaosaan ja kylkiin saat pitkät ja kosteat löylyt, ja jos taas olet enemmän kovien löylyjen ystävä, kovat löylyt saat valuttamalla vettä hitaasti suoraan kiukaan päälle. Kiukaan aukotettu ulkovaippa takaa sen, että yhdestä ja samasta kiukaasta saa löylyt moneen makuun. Jos haluat vieläkin pehmeämmät ja kosteammat löylyt, niin asettele päällimmäisiksi kiuaskiviksi vuolukiviset Mondex-löylykivet. Lisää vinkkejä löylyihin löydät hyvän löylyn vinkeistämme.

Mondex Rakka-kiuasRakka-kiukaan ainutlaatuinen rakenne yhdessä massiivisen kivimäärän kanssa höyrystää veden niin, että löylyt ovat mehevät, pitkät ja kosteat, aivan kuin puukiukaassa.

Mondexin erikoisuus on ainutlaatuinen Rakka-designkiuas (kuvassa), jonka rakenne on patentoitu. Patentoidun rakenteensa ansiosta Rakassa ei ole ulkovaippaa lainkaan ja ulospäin kiuas näyttää koostuvan ainoastaan kivistä. Rakan salaisuus piilee uloimman kivikerroksen muodostavissa reikäkivissä, jotka pudotetaan rosteritankoihin. Näin uloimmat reikäkivet pysyvät tukevasti paikallaan, muodostaen kiukaalle ulkokuoren. Rakan massiivinen kivimäärä yhdessä patentoidun rakenteen kanssa mahdollistaa samanlaiset löylyt kuin puukiukaassa.

Kaikki Mondexin kiukaat ovat suunniteltu niin, että niistä saa löylyt moneen makuun. Apua oikean teholuokan kiukaan valintaan saat kätevästä kiuasvalitsimestamme – syötä vain saunan mitat sekä käytetyt materiaalit ja valitsin näyttää mitkä kiukaistamme sopivat juuri sinun saunaasi! Testaa kiuasvalitsinta klikkaamalla tästä.

30.4.2020 | Uutiset

Olemme mukana Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen -kampanjassa yhdessä K-ryhmän, Suomalaisen Työn Liiton, Ruokatieto yhdistys ry:n ja Kotimaiset kasvikset ry:n kanssa. Kampanjassa kannustamme ostamaan suomalaista ruokaa, käyttötavaroita ja rautakaupan tuotteita. Tavoitteenamme on kohdistaa ostot suomalaiseen työhön, jotta työllistämme ja pidämme Suomen pyörät pyörimässä.

  • Lähdimme mukaan kampanjaan, koska kotimaisuus on meille kunnia-asia ja haluamme olla mukana kannustamassa ostamaan suomalaista aina kun mahdollista. Meille tällaiset kampanjat merkitsevät kotimaisten yritysten yhteisöllisyyttä ja vastuunkantoa toisistaan, Petri Hulkkonen kommentoi.

Suomalaisten tilanteet ovat tällä hetkellä erilaisia, mutta jokainen voi olla osa hyvän ketjua ja tehdä mahdollisuuksiensa mukaan joko pienen tai suuren valinnan suomalaisen työn puolesta, joten kaikilla valinnoilla on merkitystä.

Kampanjayhteistyön kantava teema ”Ole osa hyvän ketjua” tekee kaikista toimijoista, eli tavarantoimittajista ja valmistajista aina kuluttajiin ja ostajiin saakka aktiivisia toimijoita yhteisen kriisin ratkaisussa. Jokainen ketjun osa on tärkeä. Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala toivottaa Mondexin tervetulleeksi osaksi tätä ketjua ja mukaan kampanjaan.

  • Tämä yhteistyö hakee voimansa koronakriisin aikana esiin nousseesta yhteisöllisyyden tunteesta ja suomalaisten auttamisen halusta. Ostamalla työtä Suomeen välittää myös niistä ihmisistä, jotka tekevät suomalaista työtä. Nyt tarvitaan kaikki toimimaan hyvän asian puolesta, Lausala korostaa.

Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen on Suomalaisen Työn Liiton, K-ryhmän, Ruokatieto yhdistys ry:n ja Kotimaiset kasvikset ry:n sekä yritysten yhteisviestintäkampanja suomalaisen työn puolesta. Se kannustaa suomalaiset ostamaan suomalaisia elintarvikkeita, käyttötavaroita sekä rakentamisen ja talotekniikan tuotteita. Kampanjan aihetunnisteet ovat: #oleosahyvänketjua ja #ostatyötäsuomeen. Lisäksi merkkien aihetunnisteet ovat: #Avainlippu #DesignfromFinland #hyvääsuomesta #puhtaastikotimainen

Lisätietoja:

Petri Hulkkonen, myynti- ja markkinointipäällikkö, Mondex, p. 050 060 2508, petri.hulkkonen@mondex.fi

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi

Mondex valmistaa kotimaiset kiukaat ja kivipatterit lujalla ammattitaidolla Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kotimaisuus on olennainen osa Mondexia ja tuotteiden kotimaisuudesta kertoo myös niille myönnetty Avainlipputunnus.

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisesta työstä kertovia merkkejä ja vaikuttaa ostopäätöksiin, jotta työpaikat säilyvät ja uusia syntyy. www.suomalainentyo.fi

17.2.2020 | Uutiset

Kiuaskivet tulee vaihtaa noin 100:n lämmityskerran välein.

Milloin olet viimeksi vaihtanut kiuaskivet? Oletko huomannut kiukaan kivien pinnan laskeneen alaspäin vuosien saatossa? Voi olla, että on aika vaihtaa kiuaskivet uusiin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kiuaskivet tulisi vaihtaa noin 100:n saunomiskerran välein – eli esimerkiksi jos saunot kahdesti viikossa, sopiva kiuaskivien vaihtoväli on kerran vuodessa. 

Kiuaskivien kunnolla on suora vaikutus kiukaan käyttöikään. Jos kiuaskiviä ei vaihdeta, ne alkavat murenemaan ja voivat pahimmillaan vaurioittaa kiukaan vastuksia, jolloin kiukaan lämmitysaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Pidä siis vaihtoväli mielessä ja muista seurata kivien kuntoa, sillä jos kivet näyttävät murenevan, on aika vaihtaa ne. 

Kun aloitat kivien vaihtamisen, ota ensin vanhat kivet pois ja siivoa kiukaan sisältä mahdollinen murentuneiden kivien aiheuttama roska. Olennaista on myös se, kuinka asettelet uudet kiuaskivet kiukaaseen. Uudet kiuaskivet kannattaa huuhdella vedellä ennen niiden latomista kiukaaseen. Kiuaskivet tulisi latoa aina niin, että vastusten sisäpuolelle tulevat kivet asetellaan väljemmin ja vastusten ulkopuolelle tiiviimmin. Näin varmistat, että ilma kiertää vastusten ympärillä. Kivet eivät saa myöskään kiilata tai painaa vastuksia niin, että ne vääntyvät. Suosittelemme käyttämään hanskoja kiviä vaihtaessa.

Rakka-kiukaan uloimmat reikäkivet tarvitsee vaihtaa vain 3-5:n sisäkivien vaihtokerran jälkeen.

Mondexin erikoisuus, ulkoisesti pelkästä kivestä koostuva Rakka-kiuas vaatii erityiset reikäkivet uloimmiksi kiviksi. Reikäkivien osalta tarvittava vaihtoväli on pidempi, mutta reikäkivien sisäpuolelle jäävät sisäkivet tulee muistaa vaihtaa normaalin vaihtovälin, eli noin 100:n lämmityskerran mukaisesti. Samalla kerralla reikäkivien paikkaa voi vaihtaa päikseen niin, että aiemmin alempana olleet kivet siirretään ylemmäs ja toisin päin. Ylempänä oleviin reikäkiviin kohdistuu enemmän lämpöä kiukaan ollessa päällä, mikä kuluttaa ylempiä reikäkiviä enemmän. Reikäkivet on hyvä vaihtaa noin 3-5:n sisäkivien vaihtokerran jälkeen.

Mondexin eri kiuasmallien kivimäärät löydät valitsemalla ensin kiukaan kiukaat-välilehdeltä ja sen jälkeen klikkaamalla auki kiukaan tekniset tiedot.

Mondex 

17.9.2019 | Uutiset

Oletko remontoimassa saunaa tai rakentamassa taloa? Onko suunnitelmissasi upea sauna, mutta sinulta puuttuu vielä kiuas? Jos tunnistit itsesi, niin juuri sinulla on nyt mahdollisuus saada kotimainen Mondex kiuas uuteen saunaasi erittäin edullisesti! Kartoitamme uusia kuvauskohteita markkinointimateriaaliamme varten ja kuulemme mielellämme vision uudesta saunastasi ja millaisesta kiukaasta haaveilet. Ehtomme on, että edullista kiuasta vastaan saamme kuvata saunasi sekä kiukaan ja käyttää kuvia Mondexin markkinointi- ja myyntimateriaalissa.

Ota yhteyttä info@mondex.fi. Kiuasvalikoimaamme voit tutustua etukäteen osoitteessa https://www.mondex.fi/kiukaat/

19.6.2019 | Uutiset

Juhannukseen kuuluu perinteisesti muun muassa mökkeily, grillaaminen ja saunominen. Juhannusvihdalla tai –vastalla luot erityisen tunnelman ja juhlan tuntua juhannussaunaan. Juhannusviikon kunniaksi julkaisemme vihdan/vastan sitomisohjeen.

Ohje perinteisen juhannusvihdan sitomiseen

Kerää vihdaksi sopivan kokoinen nippu koivun oksia.

Siisti oksien alareunat niin, että kädensijan kohdalle ei jää oksia.

Sitomista varten tarvitset koivun oksan, joka kuoritaan kauttaaltaan veitseä apuna käyttäen. Lisäksi oksa tulee kieputtaa kierteelle, jotta se on tarpeeksi notkea sitomiseen.

Ota ote kädensijasta ja työnnä sitomiseen käytettävä oksa muiden oksien läpi hieman käden yläpuolelta niin, että sitomiseen käytettävän oksan häntää jää enää noin 10 cm esille. Hännän voit piilottaa oksien väliin.

Kierrä sitomisoksa muutaman kerran kädensijan ympäri ja vedä silmukalle, ensin kädensijan yläpuolelta ja sitten kädensijan alapuolelta. Muista kiristää silmukat kunnolla.


Käännä sitomisoksan loppupää lenkiksi työntämällä se sitomiskohdan ali oksien sekaan. Siisti vielä lopuksi oksien päät tasaisiksi pari senttiä alemman sitomiskohdan alapuolelta ja vihta on valmis!


Näin vihta on valmiina juhannussaunaa varten! Mukavaa juhannusta!

16.5.2019 | Uutiset

Huomenta Suomi Extrassa esitettävän @koti-sarjan 2. tuotantokauden torstaina esitetyssä 7. jaksossa Johannan ja Jukan vuonna 1939 rakennetun kodin vasta remontoituun saunaan asennetaan Mondexin Kaira-kiuas. Kaira-kiuas on erillisohjaimella varustettu älykiuas, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Vinkkejä kiukaan valitsemiseen sekä tietoa älykkäästä Kaira-kiukaasta saat katsomalla ohjelman jälkikäteen osoitteesta https://www.mtv.fi/sarja/huomenta-suomi-33001003

Käythän myös osallistumassa jaksoon liittyvään arvontaan Mondexin Facebookissa sekä Instagramissa! Löydät meidät Facebookista nimellä Mondex ja Instagramista nimellä mondexfinland.

20.12.2018 | Uutiset

Oletko lifestyle-bloggaaja, rakentaja, somevaikuttaja tai muutoin aktiivinen blogimaailmassa ja/tai somessa? Onko sinulla meneillään remontti, rakennusprojekti tai kotisi on saamassa muutoin uutta ilmettä ja valikoimastamme löytyisi juuri tarpeeseesi sopiva kiuas tai kivipatteri? Mikäli tunnistit itsesi, niin ota rohkeasti yhteyttä meihin! Olemme avoinna uusille yhteistyöehdotuksille.

Yhteydenotot sähköpostitse petri.hulkkonen@mondex.fi. Laitathan sähköpostiviestiin ainakin linkit some-kanaviisi ja mahdolliseen blogiin, yhteystietosi sekä millaista yhteistyötä olisit kiinnostunut tekemään Mondexin kanssa, niin palaamme asiaan.

Tervetuloa verkkokauppaan!

Uudesta verkkokaupastamme löydät
Mondex kiukaaseen osia joilla saat uudistettua kiuastasi.
Klikkaa itsesi ostoksille!

Verkkokauppaan »

Rekisteröi kiukaasi!

Oletko jo ostanut Mondex-kiukaan? Rekisteröimällä kiukaasi
3kk sisällä ostohetkestä saat sille vuoden lisätakuun!

Rekisteröi kiukaasi »

Hyvän löylyn vinkit

Jokainen sauna on meille erityinen ja tärkeä. Saunasi ansaitsee täydellisesti sopivan kiukaan, josta irtoavat löylyt ovat nautiskelijoille mieleisiä.

Lue vinkit »

Viisi syytä valita Mondex

Mondex-tuotteilla on perinteitä jo yli 25 vuoden edestä. Valmistamme puu- ja sähkökiukaita sekä kivipattereita, joissa yhdistyvät kehittynyt tekniikka, korkealaatuinen design sekä aidot, suomalaiset materiaalit.

Lue lisää »