Ajankohtaista

12.9.2022 | Uutiset

Saunan sähkönkulutus on olennainen osa arkeamme

Yhä useampi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota siihen, kuinka paljon taloudessa kulutetaan sähköä. Erilaisten sähköä kuluttavien laitteiden sähkönkäyttöä tarkkaillaan yhä enemmän, ja joitain laitteita saatetaan käyttää entistä harkitummin. Tämän vuoksi myös saunan sähkönkulutus on monella suurennuslasin alla. 

Saunominen on yksi suomalaisten tärkeimmistä rentoutumiskeinoista. Saunomiseen liittyy usein myös sosiaalisia tapahtumia, kuten saunailta ystävien kanssa. Lienee sanomattakin selvää, että sauna on erityisesti meille suomalaisille todella tärkeä paikka! 

Saunan sähkönkulutus on kuitenkin myös yksi asia, jota eri talouksissa halutaan seurata näinä päivinä entistä tarkemmin. Saunomistottumisista riippuen, saunan sähkönkulutus kotitaloudessa voi olla esimerkiksi välillä 400 – 3000 kWh vuodessa. Voinko siis tehdä jotain, jotta saunan sähkönkulutus laskisi, ilman että itse saunomisesta tarvitsee tinkiä?  

Kiukaan mitoitus on tärkeää

Yksi ydinasioista saunan sähkönkulutuksessa on oikein valittu kiuas. Jos kiuas on liian tehokas saunan tilavuuteen nähden, voi saunan sähkönkulutus nousta täysin turhaan, sillä saman saunan lämmittäisi myös pienempitehoisella kiukaalla. Apuna sopivan kokoisen kiukaan valintaan voit käyttää kiuasvalitsintamme. Huomioithan, että esimerkiksi saunan lasiseinät suurentavat laskennallista tilavuutta, ja näin ollen lisäävät kiukaan tehontarpeen määrää. 

Tiesitkö, että Mondex Teno-seinäkiukaassa käytetään erityisiä spiraalivastuksia? Spiraali lisää vastusten lämmityspinta-alaa, mikä tekee saunan lämmittämisestä nopeaa ja energiatehokasta!

Teno-kiukaan spiraalivastukset

Spiraalivastukset tekevät Tenon lämmittämisestä nopeaa ja energiatehokasta.

Pidä huolta kiukaastasi 

Hyvin hoidettu kiuas on turvallinen ja toimii oikein. Hyvin hoidettu kiuas on kaikin puolin ehjä, ja siinä on sopiva määrä kiuaskiviä. Kiukaan alaspäin vajonnut kivipinta viestii siitä, että kiuaskivet tulee vaihtaa välittömästi. Murenevat kiuaskivet voivat vaurioittaa kiukaan vastuksia. Tarkkaile siis kiukaasi kuntoa ja vaihda kiuaskivet uusiin säännöllisin väliajoin, eli 100:n saunomiskerran välein. Tarkemmat ohjeet kiuaskivien vaihtoon löydät täältä. 

Aseta saunaan sopiva tavoitelämpötila 

Saunan tavoitelämpötilaksi riittää 60-70 astetta. Mitä lämpimämmäksi saunan lämmittää, sitä enemmän myös kiukaan sähkönkulutus nousee. Saunaan voi mennä jo, kun mittari näyttää 40–50 astetta. Tähän kuluu aikaa n. 35–50 minuuttia muun muassa saunan ilmanvaihdosta riippuen. Saunaan menemistä ei siis kannata viivyttää siihen asti, että mittari näyttää tavoitelämpötilaa. Näin myös kiukaan päälläoloaika lyhenee. 

Optimoi saunan lämmitysaika 

Pidä huoli, että saunojat ovat valmiina saunaan heti, kun sauna on lämmin. Saunan lämpenemisajankohdan ajastamiseen voit käyttää apuna erillisohjaimen sekä manuaaliohjauksen ajastinta, sekä WiFi-kiukaidemme käyttöliittymää.  

Yksi hyvä keino pienentää saunan sähkönkulutusta on lisäksi sammuttaa kiuas ajoissa. Voit sammuttaa kiukaan jo hieman ennen saunomisen päättymistä, sillä kiukaan kivimassastaerityisesti kun kiukaassa on runsaasti kiviä – lähtee löylyt vielä pitkän aikaa kiukaan sammuttamisen jälkeenkin. Saunomisen jälkeen kiukaan kivimassaan varautunut lämpö riittää myös mainiosti kuivattamaan saunasi. 

Saunan sopiva tavoitelämpötila on 60-70 astetta, mutta lauteille voi mennä jo ennen tavoitelämpötilan saavuttamista

Seuraa saunan sähkönkulutusta WiFi-kiukaiden käyttöliittymällä 

Mondex WiFi-kiukaiden käyttöliittymä tarjoaa kiukaan ohjaamisen lisäksi myös mahdollisuuden muun muassa kiukaan sähkönkulutuksen seurantaan! Käyttöliittymä näyttää kiukaan sähkönkulutuksen kilowattitunteina, minkä lisäksi voit syöttää voimassa olevan sähkön hinnan käyttöliittymään. Käyttöliittymä tarjoaa sinulle siis faktatietoa siitä, millä tasolla saunasi sähkönkulutus on ja mitä se kustantaa – lisäksi voit seurata, kuinka mahdolliset muutokset saunomistavoissa vaikuttavat kiukaan sähkönkulutukseen. WiFi-kiukaat löydät jälleenmyyjiltämme ympäri Suomen sekä verkossa. 

Lue Mondex WiFi-kiukaiden ominaisuudet
Tarkista lähin Mondex-jälleenmyyjäsi!

21.6.2022 | Saunatieto

Puukiukaan löylyt ovat monelle harvinaista herkkua, joista pääsee nauttimaan piha- ja mökkisaunoissa. Myös moni omakotitaloasuja valitsee puukiukaan saunaansa, sen luoman ainutlaatuisen tunnelman sekä pehmeiden löylyjen vuoksi. Joskus saunassa on jopa puukiuas ja sähkökiuas vierekkäin. Mutta kuinka valitsen sopivan puukiukaan saunaani? Huomioithan ainakin tässä artikkelissa kerrotut seikat uutta puukiuasta hankkiessasi!

Puukiuas vesisäiliöllä vai ilman?

Puukiuasta valittaessa tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa halutaanko puukiuas vesisäiliöllä vai ilman, ja minkälainen tila saunassa on kiukaalle. Ensimmäinen tärkeä seikka puukiuasta valitessa on kiukaan vaatimat suojaetäisyydet. Mittaa, minkä kokoinen paikka saunassasi on kiukaalle, ja vertaa sitä haluamasi puukiukaan mittoihin sekä suojaetäisyyksiin.

Vesisäiliöllinen puukiuas tulee usein kyseeseen silloin, kun saunaan ei tule lämmintä vettä. Puukiukaan vesisäiliössä pesuvesi lämpenee ekologisesti samaan aikaan kiukaan kanssa. Mikäli tarvitset puukiukaan vesisäiliöllä, niin tarkastele saunaasi ja mieti, kummalla puolella kiuasta vesisäiliön olisi hyvä sijaita, eli kummalla puolella on enemmän tilaa hanan käyttämiseen. Turvallisuussyistä kiuasta ei tule sijoitella niin, että hana on vaikeasti saavutettavissa. Sen sijaan, vesiastia tulee mahtua asettamaan vaivattomasti hanan alle, sekä täytön jälkeen nostamaan turvallisesti pois hanan alta.

Huom! Muistathan, että puukiukaan vesisäiliössä tulee olla vettä aina, kun kiuasta aletaan lämmittämään.

puukiuas jossa vesisäiliön hana helposti tavoitettavissa

Puukiukaan vesisäiliön hana tulee olla helposti ja turvallisesti tavoitettavissa

Huomioi puukiukaan hormiliitäntä

Kolmas huomioitava asia puukiuasta valittaessa on hormiliitännän sijainti. Mondexin puukiukaissa hormiliitäntä on aina sekä kiukaan päällä että kiukaan takana.

Puukiukaille on saatavilla lisätarvikkeena kiukaan päälle ja hormin ympärille asennettavia kivikoreja, sekä kiukaan alle asennettavia suoja-alustoja. Kivikorin avulla saunassa voidaan hyödyntää myös hormin lämpö sekä kasvattaa kiukaaseen menevien kiuaskivien määrää. Suoja-alusta kohottaa puukiuasta hieman lattiasta irti, samalla suojaten saunan lattiaa tai vesieristystä.

Mondexin kotimaiset puukiukaat

Mikäli puukiuas vesisäiliöllä on valintasi, niin tutustu Mondex Mottiin. Motti on klassinen puukiuas, jonka suojaetäisyydet ovat pienet. Motti on saatavilla joko vesisäiliöllä tai ilman, ja vesisäiliön sijainnin voi valita kummalle puolelle kiuasta haluaa. Mikäli taas saunaasi tulee juokseva vesi ja et tarvitse vesisäiliötä, voit valita Motin vesisäiliöttömän version, ja kauniin pyöreän Klapi-kiukaan väliltä. Klapi on kaunis, pyöreästi muotoiltu puukiuas pienillä suojaetäisyyksillä. Klapin koko on optimaalinen ja suojaetäisyydet pienet, joten se sopii pienempäänkin tilaan. Niin kuin kaikki muutkin kiuasmallimme, myös puukiukaat Klapi ja Motti ovat Avainlipputuotteita ja valmistetaan omalla tehtaallamme Ylivieskassa. Puukiukaamme löydät kiukaat-sivulta.

Kiinnostuitko Mondexin puukiukaista? Löydä lähin Mondex-jälleenmyyjäsi!

2.5.2022 | Saunatieto

Mikä on sopiva saunan kiukaan teho? Millaisia erilaisia kiukaita on saatavilla, ja mitkä niistä sopii saunaani? Minkä kokoinen kiuas on saunaani sopiva? Sopiva kiuas on tärkeä osa toimivaa saunaa, ja kiukaan valinta voi joskus aiheuttaa harmaita hiuksia ja valinnanvaikeutta. Saunan kiukaan valintaan vaikuttaa esimerkiksi saunan koko, lauteiden asettelu, sekä haluttu lämmitys- ja ohjaustapa. On hyvä myös kysyä itseltään muutamia kysymyksiä, kuten millaiset löylyt toivot kiukaasta saatavan? 

Valikoimamme koostuu sähkö- ja puukiukaista, jotka voidaan jakaa edelleen neljään ryhmään: seinäkiukaat, lattiakiukaat, puukiukaat ja vuolukivikiukaat. Kiukaat ovat saatavilla useissa eri teholuokissa ja sopivat monenkokoisiin saunoihin. Tämän oppaan saunan kiukaan valintaan lukemisen jälkeen kiukaan valinta on sinulle helpompaa! 

Saunan koko ratkaisee kiukaan tehon 

Sopiva kiukaan tehon valinta on tärkeä osa onnistunutta saunaelämystä, eli saunan kiukaan mitoitus on syytä tehdä oikein. Kun kiuas ei ole yli- tai alimitoitettu, sauna lämpenee juuri sopivaan lämpötilaan ja kiuas lämmittää varpaista kattoon saakka. Jos sauna on tilavuudeltaan kahden teholuokan rajalla, kannattaa valita teholuokaltaan suurempi kiuas. 

Kun alat valitsemaan uutta kiuasta, kannattaa siis aluksi rajata valikoima niihin kiukaisiin, jotka ovat tehonsa puolesta sopivia juuri sinun saunaasi. Tähän voit käyttää apuna kiuasvalitsintamme. Syötä saunasi mitat kiuasvalitsimeen, ja kiuasvalitsin kertoo, mitkä valikoimamme kiukaista voisivat sopia juuri sinun saunaasi tehonsa puolesta. 

Mondex Tahko E erillisohjattava kiuas upotettuna lauteeseen

Kiukaan asettelu saunassa 

Mikäli remontoit tai rakennat uutta saunaa, on oleellista miettiä, mihin kohtaan saunaa uusi kiuas sopii – kannattaako kiuas asentaa vapaaseen tilaan, vai upottaa lauteeseen? Nykypäivänä moni haluaa saunaan runsaasti laudetilaa, jolloin kiukaan upottaminen lauderakenteeseen voi tulla kyseeseen. Useat kiukaistamme sopivat monenlaiseen saunaan ja voidaan joko asentaa vapaaseen tilaan tai upottaa lauteeseen. 

Kulmakiuas Aura on sopiva valinta saunaan silloin, kun saunan neliöt halutaan käyttää erityisen tehokkaasti. Aura on suunniteltu juuri saunan nurkkaan sopivaksi, jolloin se myös hyödyntää nurkan neliöt, jotka menisivät muuten hukkaan. Aura on saatavilla E2- tai E2 WiFi –ohjauksella.  

Aura ja useat muut kiuasmalleistamme ovat upotettavissa lauteeseen. Upottamista varten tarvitset lisävarusteena ostettavan upotuskauluksen, poikkeuksena Kaira E2/E2 WiFi. Kairan ainutlaatuinen rakenne mahdollistaa upotuksen ilman upotuskaulusta, suojaetäisyyden ollessa vain 4 mm läpiviennin kohdalla. 

Miten valita kiukaan ohjaustapa? 

Oleellinen osa saunan kiukaan valintaa on myös sopivan ohjaustavan valinta. Sähkökiuasvalikoimamme koostuu manuaali- ja erillisohjattavista kiukaista sekä WiFi-kiukaista. Manuaaliohjattavassa kiukaassa on vääntönupit, joiden avulla säädetään kiukaan ajastusta/päälläoloaikaa sekä lämpötilaa. Manuaaliohjattavat kiukaat ovat yleisesti hinnaltaan hieman edullisempia verrattuna samanlaisiin, erillisohjattaviin kiukaisiin. Sekä erillisohjattavan että manuaaliohjattavan kiukaan voi upottaa lauteeseen, mutta manuaaliohjattavien kiukaiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota vääntönuppien sijaintiin ja niiden saavutettavuuteen kädellä. 

Erillisohjattavat E2- ja E2 WiFi –kiukaat ovat ohjattavissa joko erillisohjaimesta, tai WiFi-version valittaessa myös tietokoneella, puhelimella tai muulla älylaitteella. E2- ja E2 WiFi –kiukaiden mukana tulee vakiona erillisohjain 10 m ohjainkaapelilla. Erillisohjaimen voi sijoittaa esimerkiksi pesuhuoneen tai pukeutumistilan seinään, josta kiukaan voi käydä painamassa päälle. E2 WiFi -kiukaan käyttöliittymä mahdollistaa kiukaan ohjaamisen myös täysin etänä. WiFi-kiukaiden käyttöliittymä tarjoaa lisäksi mielenkiintoista tilastotietoa mm. kiukaan käyttökerroista ja vastusten tehonkäytöstä, sekä pitää kirjaa siitä, milloin kiuaskivet tulee vaihtaa.  

Klapi puukiuas lämpenemässä ja saunavihta

Puukiuas vesisäiliöllä tai ilman 

Myös puulämmitteistä saunaa suunnitellessa on sopivan kiukaan valinta tärkeää. Valikoimastamme löytyy puukiukaat Klapi ja Motti. Klapi on kauniisti muotoiltu, pyöreä puukiuas, joka mahtuu pienempäänkin puusaunaan. Motti on puolestaan neliskanttinen puukiuas, joka on saatavilla vesisäilöllä tai ilman. Näin ollen Motti on sopiva valinta myös saunaan, jossa ei ole juoksevaa vettä, sillä pesuvesi lämpenee kätevästi kiukaan kyljessä olevassa säiliössä. Molemmissa kiukaissa on lasinen luukku, jonka lävitse näkyvä tulen loimu yhdessä palavan puun äänen kanssa tuo tunnelmaa puusaunaan. 

Millaiset löylyt haluat? 

Kiukaidemme suunnittelun ytimessä on täydelliset löylyt. Täydelliset löylyt voivat olla monenlaiset, riippuen siitä, keneltä kysytään – sen vuoksi kiukaidemme löylyt ovat muunneltavissa. Useiden kiuasmalliemme aukotettu vaippa mahdollistaa löylyn heittämisen eri puolille kiuasta, jolloin löylyt ovat muunneltavissa ja löylyjen puolesta sopivan kiukaan valinta on helpompaa. Kiukaan päälle vettä valuttamalla saa kovat löylyt, kun taas heittämällä vettä kiukaan sivuille ja alaosiin saa pehmeät ja kosteat löylyt.  

Kiukaan ulkonäkö on osa saunan sisustusta 

Olemme panostaneet kiukaidemme suunnittelussa käytännöllisyyden ja turvallisuuden lisäksi kiukaiden muotoiluun ja ulkonäköön. Suurin osa kiukaistamme on saatavilla kahdessa eri värissä, RST tai musta, eli voit valita saunaasi sopivan kiukaan värin. Lisäksi valikoimastamme löytyy muun muassa designkiuas Rakka, joka sopii tyylitietoisen ihmisen saunaan – sekä kaikille löylyistä nautiskelijoille! Ainutlaatuisen Rakka-kiukaan karhean kivinen rakenne on patentoitu, ja kiuas näyttääkin ulkoisesti koostuvan pelkistä kivistä. Suuri kivimäärä takaa hyvät löylyt, jotka ovat samankaltaiset kuin puukiukaassa. 

 

Tästä kiuasvalikoimaan

Etsi lähin jälleenmyyjäsi

8.3.2022 | Uutiset

Koko uudistettu E2-mallisto on nyt saatavilla myös WiFi-versiona, joka tekee kiukaan ohjaamista sekä saunaan valmistautumisesta entistä helpompaa! Ohjaimessa olevan WiFi-vastaanottimen lisäksi mukana tuleva ovitunnistin asennetaan saunaan ja kiuas on käytettävissä myös WiFin kautta esim. älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Käyttöä varten tarvitset langattoman lähiverkon sekä kiinteän julkisen IP-osoitteen.

SAUNA VALMIINA LÖYLYIHIN

Voit käynnistää WiFi-kiukaan kotisohvaltasi tai vaikkapa suoraan lenkkipolulta ja sauna on lämmin kun haluat. Voit myös lisätä lämmitykseen lisää aikaa, näet saunan lämpötilan sekä vastuksien käyttämän tehon ja voit vaihtaa haluttua lämpötilaa etänä.

TURVAA KÄYTTÄMISEEN

Saunan turvallinen käyttö tulee varmistaa ennen lämmityksen aloittamista tarkistamalla, että mitään ei ole kiukaan päällä. Tarkistuksen jälkeen sulje saunan ovi, jonka jälkeen WiFi-kiukaan voi ajastaa lämpenemään haluamanasi ajankohtana. Kiukaan mukana tuleva ovitunnistin huomaa, jos saunan ovi aukeaa ennen lämmityksen alkamista, ja turvallisuussyistä kiukaan ajastus menee pois päältä.

TIEDÄ KIUKAASTASI ENEMMÄN

Mondexin E2-WiFi -kiukaiden diagnostiikasta näet suoraan mm. montako kertaa kiuasta on lämmitetty, kokonaiskäyttöajan, paljonko sähköä kiuas on kuluttanut sekä milloin kiuaskivet olisi syytä vaihtaa.


E2-WIFI –OHJAIMEN OMINAISUUDET

 • Kiuasta voi ohjata älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella
 • Lämpötilan-, päälläolon- sekä ajastuksen säätö etänä
 • Voit tarkistaa saunan lämpötilan sekä jäljellä olevan päälläoloajan
 • Kiuasta voi ohjata myös etänä mistä tahansa (tekniset vaatimukset huomioiden)
 • Vastusten tehonkäyttö
 • Kiuaskivien vaihdosta muistutus
 • Käyttökertojen määrä (mm. kalenterinäkymä)
 • Kiukaan sähkönkulutus (kWh / € -sähkönhinta syötettävissä)
 • Ovianturi mukana 

 

VAATIMUKSET ETÄKÄYTTÖÖN

 • Kiinteä julkinen IP-osoite (Kun käytetään etäohjausta muualta kuin kotiverkosta)
 • Riittävän kantava langaton kotiverkko
 • Etäkäyttö asetetaan kotiverkon modeemille /reitittimelle (mallikohtaisia eroja)

 

Tutustu Mondexin kiuasvalikoimaan kiukaat-sivulla!


Kysy lisää WiFi-ohjaimesta joko Mondexin yhteyshenkilöltä (jälleenmyyjät), tai ottamalla yhteyttä yhteystietosivun lomakkeen avulla. WiFi-kiukaat löydät jälleenmyyjiltämme ympäri maan sekä verkossa, tarkista lähin jälleenmyyjäsi jälleenmyyjät-sivulta.

 

6.1.2022 | Uutiset

 

Mondexin tarina sai alkunsa vuonna 1992 Kokkolassa, joten vuosi 2022 on jo 30. vuosi, kun olemme mukana luomassa suomalaisia saunatarinoita. Aina vuodesta 1992 alkaen olemme valmistaneet kaikki kiukaamme Suomessa, nykyään omalla Premec Oy:n tehtaalla Ylivieskassa. 

Ensimmäisiä tuotteitamme olivat vuolukiviset kiukaat sekä kivipatterit, joita valmistamme edelleen tänäkin päivänä. Olemme panostaneet vuosien saatossa paljon tuotekehitykseen ja valikoimamme on laajentunut useilla uusilla kiuasmalleilla. Saunassa meille tärkeintä on täydelliset löylyt jokaiseen makuun ja tavoitteenamme on, että valikoimastamme löytyy juuri sopiva kiuas jokaiseen saunaan.

Kiitos kaikille suomalaisen saunan ystäville näistä ensimmäisestä 30 vuodesta!

1.11.2021 | Uutiset

Turvallinen kivipatteri sointuu kotisi sisustukseen

Oletko miettinyt, että kodin lämmittämisen voisi yhdistää osaksi sisustusta? Luonnollisen kauniin kivipatterin avulla voit yhdistää kodin lämmittämisen ja sisustuksen toisiinsa – turvallisesti ja äänettömästi. 

Kivipatteri on nimensä mukaisesti kivinen patteri, joka varaa lämpöä massiiviseen kivipinta-alaansa ja luovuttaa sitä tasaisesti. Kivipatteri sopii niin kodin, mökin, autotallin kuin muidenkin tilojen lämmittämiseen. Tasaisen lämmönluovutuksen johdosta kivipatterin lämmittämässä tilassa vältytään vedon tunteelta, lisäksi kiven pintalämpötila on tasainen, miellyttävä ja alhaisempi kuin tavallisissa pattereissa, joka lisää turvallisuutta. Yksi kivipatterin tärkeimmistä ominaisuuksista on lisäksi sen äänettömyys, eikä patteri häiritse esimerkiksi yöunia.

Jure grey kivipatteri olohuoneessa

Tämän kauniisti ympäristöönsä sointuvan kivipatterin kivi on mattapintainen Jura Grey

Mondexin kivipatterivalikoimaan sisältyy viisi eri teholuokkaa ja yli 20 eri kivivaihtoehtoa, joten voit valita juuri kotiisi sisustukseen sopivan, ja vaikka jokaiseen huoneeseen sisustukseen sopivasta tai huoneen käyttäjälle mieluisesta kivestä tehdyn kivipatterin. Niin kuin luonnollinen kivi, on myös jokainen kivipatteri uniikki yksilö. Sopisiko sinun kotisi lämmittämiseen klassinen vuolukivi, trendikäs marmori vai kenties tumma tai vaaleampi graniitti? Koko kivivalikoiman löydät tältä sivulta. 

Kivipatterit ovat saatavilla sekä  kiinteällä asennuksella termostaatilla, että pistotulpalla. Pistotulpallisen kivipatterin ja lisävarusteena ostettavan jalkaparin avulla voit siirrellä kivipatteria huoneesta toiseen, eli aina sinne, missä lämpöä tarvitaan. Katso myös video kivipatterin asennuksesta klikkaamalla tästä. 

Ohjaa kivipatteria kätevästi mobiililaitteella

Kaikki Mondex kivipatterit on varustettu Enston älytermostaatilla ja niitä voidaan ohjata helposti mobiililaitteella. Patterien termostaatissa on Bluetooth-etäohjaus. 

Tätä kaikkea voit tehdä mobiililaitteen sovelluksella: 

 1. Lämpötilan hallinta
 2. Kalenteriohjelmat
       • Määritä haluttu lämpötilan muutosjakso ja sen alkamis- ja päättymisaika
 3. Loma-aika 
       • Pidempiaikainen lämpötilanmuutosjakso
 4. Tehostus 
       • Väliaikainen lämpötilanmuutos
 5. Aikataulujen hallinta 
       • Kuusi päiväkohtaista lämpötilan muutosjaksoa.
 6. Säästää kustannuksissa energiakulutuksen seurannan avulla 
       • Viikko- ja vuositason energiankulutus 
       • Viikon lämpötilojen seuranta. 

Paljonko tehoa tarvitset?

Kivipatterit ovat saatavilla viidessä eri teholuokassa, 300, 600, 800, 1000 ja 1200 W. Esimerkkilaskelmia tarvittavalle teholle: 

10m² makuuhuone, jossa huonekorkeus 2,5m 800W* 
20m² olohuone jossa huonekorkeus 2,5m 1200W* 
35m² olohuone jossa huonekorkeus 2,5m 1000W* + 1200W* 

*laskelmat tehty olettaen että talossa hyvät lämpöeristeet (25W / m³). Mikäli seinämateriaalina on esim. eristämätön hirsi, on tällöin tehon tarve n. 50W / m³. 

Kivipatterit ovat saatavilla jälleenmyyjiltämme ympäri suomen sekä verkossa. Löydät lähimmän jälleenmyyjäsi siirtymälle tälle sivulle ja syöttämällä kaupungin tai postinumeron hakukenttään. 

23.6.2021 | Uutiset

Juhannus on varmasti joulun ohella yksi suomalaisten rakkaimmista juhlista ja täynnä erilaisia juhannusperinteitä. Juhannuksena juhlistetaan keskikesää ja sen valoisuutta, pohjoisessa Lapissa myös yötöntä yötä, sillä juhannuksen tienoilla päivän pituus kääntyy lyhenemään päin. 

Sauna kuuluu suomalaiseen juhannuksen viettoon, se on varma! Saunan lisäksi muun muassa mökkeily, veneily, hyvä seura sekä maistuva ruoka ja juoma ovat tärkeitä juhannuksen elementtejä, myöskään juhannustaikoja ei sovi unohtaa. Mitkä juhannusperinteet kuuluvat sinun juhannukseesi? Seuraavaksi esittelemme keskeisimmät juhannusperinteet sekä niihin liittyvät monet taiat, joiden avulla voi löytää tulevan puolisonsa. 

Juhannussaunan löylyt maistuvat suomalaisille 

Juhannussauna on monelle jo lapsuudessa opittu perinne ja alun perin juhannussauna on peräisin talonpoikaiskulttuurista. Tapoja saunoa juhannuksena on monia – toiset aloittavat juhannussaunan valmistelun jo hyvissä ajoin pesemällä saunan jokaista nurkkaa myöten, jotkut menevät saunaan heti juhannusaamuna ja toiset odottavat iltaan. Useat saunovat pitkän kaavan mukaan, kylmästä juomasta nauttien ja välillä veteen pulahtaen.  

Mondexin vinkit juhannussaunaan 

 • Saunan voi halutessaan pestä ennen juhannusta. Mikäli olet päättänyt pestä saunan, kannattaa samalla tarkistaa kiukaan ja kiuaskivien kunto. 
 • Tee vihta tai vasta, ohjeen löydät täältä. 
 • Koristele sauna koivunoksilla, voit myös halutessasi käyttää erilaisia saunatuoksuja. Mahdollisen saunarakennuksen terassille tai pihalle voi kerätä koristeeksi kimppuja kukista ja koivunoksista. 
 • Juhlan tunnelmaa voi loihtia myös ottamalla käyttöön kauneimmat saunatekstiilit juuri juhannussaunaa varten. 
 • Nauti löylyistä – juhannuksena voi saunoa vaikka useampaan kertaan! Pulahda välissä järveen, jokeen tai mereen uimaan, jos mahdollista. Myös kylmä juoma, ulkona vilvoittelu ja kauniista kesäisestä maisemasta nauttiminen sopivat pitkän kaavan mukaan saunomiseen. 

Myös juhannussaunaan liittyy taikoja – vanhan uskomuksen mukaan, kun juoksee alasti saunasta tullessaan juhannusyönä ruisvainion ojia, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan. Oletko testannut? 

juhannussaunaVihta tai vasta kuuluu juhannussaunaan – juhlan tuntua saat valitsemalla kauneimmat saunatekstiilit ja halutessasi voit käyttää saunatuoksuja.

Koivuntuoksuinen juhannus 

Vihta – tai vasta – on monelle erityisesti juhannuksen juttu. Juhannuksen aikaan koivunlehdet ovat parhaimmillaan vihdan tekoa varten. Lisäksi monen kodin pihaan tuodaan juhannuksen aikaan kauniita juhannuskoivuja, jotka koristavat esimerkiksi kulkuväylää ovelle. Myös saunan koristelu koivunoksilla on suotavaa. Vihdalle on käyttöä myös saunomisen jälkeen – erään taian mukaan, kun juhannussaunan jälkeen heittää vihdan saunan katolle, niin siitä suunnasta mihin vihdan pää (kädensija) osoittaa, tulee heittäjälle sulhanen.

Muistathan, että mikäli et kerää koivunoksia omalta maalta, niin tarvitset siihen maanomistajan luvan.

Jos juhannusvihdan tai –vastan ohje on hukassa, niin löydät sen täältä.

Juhannuskokko 

Juhannuskokko on perinne ympäri Suomen ja erityisesti juhannuskokot palavat vesistöjen äärellä. Omalle juhannuskokolle voi kerääntyä perheen tai ystävien kesken, mutta myös koko kylän yhteiset kokot ovat yleisiä erityisesti pienemmillä paikkakunnilla. Myös juhannuskokkoon liittyy erilaisia uskomuksia: esimerkiksi juhannuskokon savun kerrotaan kääntyvän sen suuntaan, joka pääsee pian naimisiin. 

juhannuskokko vesistön rannallaJuhannuskokot roihuavat ympäri Suomen. 

Juhannuksena liputetaan pidempään

Tiesitkö, että muista juhlapyhistä poiketen, juhannusaattona Suomen lipun saa nostaa salkoon kello 18 ja lipun saa laskea juhannuspäivänä kello 21? Juhannus on siis virallisista liputuspäivistä ainoa, jolloin lippu saa olla salossa yön yli. Juhannuspäivänä vietetään myös Suomen lipun päivää. 

Juhannuksen lukuisat muut taiat ja uskomukset 

Juhannukseen liittyy lukuisia muitakin juhannustaikoja, jotka liittyvät erityisesti tulevan puolison näkemiseen liittyen. Ehkä yksi tunnetuimmista juhannustaioista on se, että kun katsoo kaivoon juhannusyönä, näkee siellä tulevan puolisonsa. Tulevan puolison voi lisäksi nähdä unessa, jos asettelee seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle juhannusyöksi. Mutta tiesitkö, että tulevasta puolisosta voi nähdä unia myös silloin, kun käy juhannusyönä nukkumaan vasemman jalan sukka väärin päin jalassa? Tätä et ollutkaan ehkä vielä kokeillut! 

Juhannusta ennen jännitetään, sattuuko juhannukselle lämmin, aurinkoinen keli, vai valtaavatko sadepilvet taivaan – ja jos juhannuksena sattuukin satamaan, niin vanhan kansan sanonta ”juhannuksen aikainen sade ja Mikon aikainen pouta, se ei ole vettä eikä mettä, vaan leipää ja leivän särvintä” osaa kertoa, että sade juhannuksena ei ole välttämättä ollenkaan huono juttu.  

Mukavaa ja lämmintä juhannusta toivottaa Mondex! 

 

Lähteet: 
http://juhlat.fi/articles/tag/juhannusperinteet/ 

22.4.2021 | Uutiset

MUISTILISTA TURVALLISEEN SAUNAN LÄMMITTÄMISEEN TALVEN JÄLKEEN

Vesistöt alkavat olemaan sulat, aurinko paistaa ja luonto alkaa jo hieman vihertämään – nämä selkeät kevään ja tulevan kesän merkit saavat monen miettimään kesämökille lähtöä. Tärkeä osa mökkeilyä rentoutumisen ja grillaamisen ohella on saunan lämmitys ja saunominen. Jos kuitenkin mökin sauna on ollut kylmillään koko pitkän talven, kannattaa ennen ensimmäistä lämmityskertaa suorittaa muutama toimenpide, joiden avulla varmistat saunan turvallisen lämmittämisen. 

Valmistelut: 

 • Tarkista kiukaan sekä hormin kunto päällisin puolin mahdollisten halkeamien tai muiden talven aikana ilmestyneiden vikojen varalta. Rikkinäinen kiuas tulee vaihtaa uuteen. 
 • Ota kivet pois ja tarkista kiukaan kunto sisältä ja vaihda samalla kiuaskivet uusiin. Kiuaskivet on hyvä vaihtaa kerran vuodessa, joten vuosittainen mökkikauden avaus on oivallinen ajankohta vaihtaa kivet. Vinkit kiuaskivien vaihtoon löydät täältä.
 • Tyhjennä tuhkalaatikko tehokkaan ja puhtaan palamisen mahdollistamiseksi. 
 • Tarkista, onko kiukaan savukanaviin kertynyt nokea ja tuhkaa. Kiukaan savukanaviin kertynyt noki ja tuhka on poistettava määräajoin kiukaan sivukanavissa sijaitsevien nuohousluukkujen kautta. 
 • Tarkista, ettei saunassa tai kiukaan suojaetäisyyksien sisällä ole sinne kuulumattomia esineitä, jotka voisivat kuumetessaan aiheuttaa palovaaran. 
 • Kiukaan kunnon tarkistuksen yhteydessä kannattaa myös pyyhkiä saunan pinnat pölystä ja liasta, jotta saunaan on miellyttävä mennä. 

Kiukaan lämmitys ja saunominen: 

 • Täytä kiukaan mahdollinen vesisäiliö vedellä. Vesisäiliö on täytynyt tyhjentää ennen pakkasia ja kiuasta ei tule lämmittää vesisäiliö tyhjänä. 
 • Kylmillään oleva hormi ei välttämättä vedä täysin tehokkaasti talven jälkeen, joten aloita saunan lämmittäminen maltillisesti. 
 • Käytä polttopuina vain kuivia, luonnollisia puuklapeja. Sytykkeenä voi käyttää sanomalehteä tai tuohta. Sytykkeet kannattaa asettaa polttopuiden päälle, sillä päältä tapahtuva sytyttäminen aiheuttaa vähiten päästöjä. 
 • Lado polttopuut tulitilaan väljästi, jotta palamisilma pääsee niiden väliin. Aseta suuremmat puut pohjalle ja pienimmät päälle. Täytä puilla noin 2/3 tulitilasta, kiuasvalmistajan ohjeita noudattaen. 
 • Pidä tuhkaluukkua 10-15mm auki sytytyksen ja palamisen aikana, jotta tulipesä saa korvausilmaa tuhkaluukun kautta.
 • Suosittelemme kädenlämpöisen löylyveden käyttöä. Löylyvetenä käytetään talousvettä. Meriveden ja klooripitoisen veden käyttö on kiellettyäsillä niiden käyttö ruostuttaa kiukaan nopeasti.
 • Savupellin saa sulkea vasta sitten, kun kiukaan pesässä ei hehku enää ollenkaan.

Mikäli kiukaan tarkastuksen yhteydessä huomaat halkeamia tai puhkipalamista, on kiuas syytä vaihtaa uuteen. Mondexin puukiuasvalikoimaan kuuluu kaksi kotimaista, Avainlippumerkillä varustettua puukiuasta, Klapi ja Motti.

Turvallista mökkeilyä ja hyviä löylyjä!

Kuvassa vesisäiliöllinen Motti-kiuas, joka on oivallinen valinta perinteiseen ulkosaunaan.

15.4.2021 | Uutiset

Erillisohjaimella varustetun kiukaan avulla saunan lämmitys sujuu helposti ja vaivattomasti – uudet Mondex E2 -mallin erillisohjattavat kiukaat nyt saatavilla

Ei enää saunan lauteille kapuamista ja mittarin tarkkailua, tai saunan nurkkaan kyykistymistä saunaa lämmittäessä – erillisohjattava kiuas tekee saunan lämmittämisestä vaivatonta! Mondexin erillisohjattavien kiukaiden kolmannen sukupolven, eli Mondex E2 -mallin, kiukaat ovat nyt saatavilla.

Erillisohjain on kiukaan mukana tuleva ohjain, jonka avulla kiukaan ohjaaminen, kuten päälle laittaminen ja lämpötilan säätäminen, käy helposti. Erillisohjaimen voi asentaa oman maun mukaan saunaan, pesuhuoneeseen, pukuhuoneeseen tai halutessasi vaikka valokytkinrasiaan, eli sinne minne se luontevasti sopii juuri sinun kodissasi. Uuden Mondex E2 -mallin erillisohjaimen digitaalinen numeronäyttö näyttää saunan lämpötilan, jolloin sinun ei tarvitse kavuta lauteille tarkistamaan lämpötilaa mittarista. Erillisohjaimesta voit joko painaa kiukaan lämpenemään saman tien, maksimi päälläoloajan ollessa 6 tuntia, tai vaihtoehtoisesti voit ajastaa kiukaan lämpenemään seuraavan 24 tunnin sisällä. Lämpötilan seuranta erillisohjaimen näytöltä on helppoa ja kun asetut ensimmäisen kerran lauteille nauttimaan löylyistä, voit olla varma, että lämpötila on juuri sopiva!

Mondex E2 erillisohjain saunan seinässä

Erillisohjattavan kiukaan etuihin lukeutuu lisäksi mahdollisuus valita asennuspaikaksi joko tyhjä tila tai integroida kiuas lauteeseen. Tämä antaa vapautta saunan suunnitteluun – jos esimerkiksi haluat lauderakenteen alkavan heti saunan ovelta, erillisohjattavan kiukaan kanssa se on mahdollista. Upotuskaulus on ostettavissa erikseen lisävarusteena.

Uusien Mondex E2 -mallin kiukaiden mukana tulee vakiona tyylikäs musta erillisohjain, myös valkoinen versio erillisohjaimesta on tulossa saataville myöhemmin. Lisäksi E2-mallin kiukaiden mukana tulee vakiona 10m ohjainkaapeli ja halutessasi voit valita jopa 20m pitkän ohjainkaapelin, joka palvelee myös suurempia saunoja ja pesutiloja ja tekee ohjaimen asennuspaikan valinnasta entistäkin vapaampaa.

E2-ohjaimen ominaisuuksia:

 • Numeronäyttö
 • Lapsilukko
 • Lämpötilan säätö asteen tarkkuudella
 • Ajastus 24h, päälläoloaika 6h
 • Kaksi väriä, musta ja valkoinen
 • Ohjainkaapeli 10m

Olipa valintasi sitten seinä-, lattia- tai vuolukivikiuas, niin valikoimastamme löytyy sekä mekaanisella ohjauksella että erillisohjauksella varustettuja vaihtoehtoja. Seuraavat Mondexin kiuasmalleista ovat saatavilla erillisohjauksella: lattiakiukaat Rakka, Tahko, Aura, Kalla ja Kaira, seinäkiuas Teno sekä vuolukivikiukaat Hiisi ja Louhi. Mondexin erillisohjattavat kiuasmallit tunnistat kiukaan nimen perässä olevasta E/E2-merkinnästä.

Milloin valita erillisohjattava kiuas?

 • Kun haluat saunan lämmittämisestä helppoa ja vaivatonta
 • Kun haluat vapautta kiukaan asentamispaikan valintaan tai enemmän laudetilaa – erillisohjattavan kiukaan voi upottaa lauderakenteeseen niin halutessaan
 • Milloin vain, kun valintasi on sähkökiuas! Erillisohjattava kiuas sopii saunaan kuin saunaan ja erillisohjaimen voit sijoittaa oman mielesi mukaan saunaan, pesutilaan, pukuhuoneeseen tai vaikka valokytkinrasiaan.

Juuri sinun saunaasi sopivan kiuasmallin saat kätevimmin selville käyttämällä kiuasvalitsinta – syötä vain saunasi tiedot, niin kiuasvalitsin ehdottaa juuri sinun saunaasi sopivia malleja!

11.3.2021 | Uutiset

Monipuolinen vuolukivikiuas tarjoaa pehmeät löylyt

Oletko muistanyt kiinnittää uutta kiuasta hankkiessa huomiota omiin saunamieltymyksiisi? Meillä on vinkki sinulle – vuolukivikiuas on oivallinen valinta, jos olet pehmeiden, kosteiden ja pitkien löylyjen ystävä!

Vuolukivikiuas on jo miltei legendaksi muodostunut kiuas suomalaisen saunan ystävien keskuudessa, mutta tiedätkö, kuinka vuolukivikiuas eroaa muista sähkökiukaista? Mondexin vuolukivikiukaiden ulkopinnalla on käytetty runsaasti vuolukiveä, joka lämpenee tasaisesti koko pinta-alaltaan. Löylyä heitettäessä vesi valuu pitkin kiukaan laajaa vuolukivipintaa ja höyrystyy happirikkaiksi, pehmeiksi, kosteiksi ja pitkiksi löylyiksi. Kiukaan tarkkaan suunniteltu rakenne yhdessä suuren vuolukivipinta-alan kanssa takaa ihanan pehmeät löylyt, joista nauttisi mielellään vaikka joka päivä!

Sen lisäksi, että vuolukivikiukaan pehmeät löylyt ovat omaa luokkaansa, on vuolukivikiuas myös monipuolinen kiuas, joka sopii monenlaiseen saunaan. Kiukaan voi niin halutessaan upottaa lauderakenteeseen, jolloin lauteelle jää enemmän tilaa – upottamiseen tarvitset vain lisävarusteena ostettavan upotuskauluksen. Vuolukivikiukaan asennusta saunaan helpottaa myös se, että kiuas asennetaan suoraan seinään kiinni, jolloin kiukaan taakse ei tarvitse jättää suojaetäisyyttä. Lisäksi vuolukivikiukaan kaikki paino on sen jaloilla, jolloin seinää ei tarvitse vahvistaa kiukaan asennusta varten. Näin ollen vuolukivikiuas sopii monen muotoiseen ja -kokoiseen saunaan.

Mondex oli aloittaessaan maailman ensimmäinen vuolukivikiukaiden valmistaja ja Mondexin yli 28-vuotisen historian ensimmäiset kiukaat olivat nimenomaan vuolukivikiukaita. Reilun 28 vuoden aikana olemme hioneet vuolukivikiukaiden tekniikan ja designin huippuunsa. Vuosien saatossa kiuasvalikoimamme on laajentunut myös muunlaisilla kiukailla, mutta tänäkin päivänä valikoimaamme sisältyy neljä perinteistä ja alkuperäistä vuolukivikiuasta – Ahti, Ukko, Louhi ja Hiisi. Vuolukiven karheaa kauneutta ilmentävät Ukko, Hiisi ja Louhi, kun taas Ahdin vesiurilla varustettu vuolukivi on tasaisen sileää. Ahti ja Ukko ovat mekaanisella ohjauksella varustettuja malleja ja Louhi ja Hiisi –kiukaissa on käytössä älykäs ohjauselektroniikka, jonka avulla kiuas lämmittää saunan joka kerta juuri optimaaliseen lämpötilaan asti. Mikä parasta – kaikki vuolukivikiukaamme, niin kuin muutkin kiukaamme, ovat Avainlipulla varustettuja, Suomessa valmistettuja tuotteita.

Mondex Louhi vuolukivikiuas

Vuolukivikiuas pähkinänkuoressa

Mikä on vuolukivikiuas?

Vuolukivikiuas on sähkökiuas, jonka ulkopinnalla on käytetty vuolukiveä.

Miksi valita vuolukivikiuas?

Vuolukiukaan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu pehmeät löylyt, joten se sopii erityisesti pehmeiden, kosteiden löylyjen ystävälle.

Millaiseen saunaan vuolukivikiuas sopii?

Millaiseen vain saunaan, silloin kun kiukaaksi halutaan sähkökiuas. Vuolukivikiuas asennetaan seinään kiinni, mutta sen paino on jaloilla, joten seinään ei tarvita vahvistusta. Vuolukivikiukaan voi myös niin halutessaan upottaa lauteeseen.

Millaisia vuolukivikiukaita on olemassa?

Mondexin valikoimaan kuuluu neljä erilaista vuolukivikiuasta: Ahti, Ukko, Louhi ja Hiisi. Näistä Ahti ja Ukko ovat perinteisellä, mekaanisella ohjauksella varustettuja kiukaita, kun taas Louhi ja Hiisi käyttävät älykästä ohjauselektroniikkaa. Ahti-kiukaassa käytetty, vesiurilla varustettu vuolukivi on sileää, kun taas Ukon, Louhen ja Hiiden vuolukivi on kauniin rosoista. Mondexin vuolukivikiukaat ovat saatavilla useassa eri teholuokassa, välillä 6kw – 9kW.

Kuinka valita sopiva kiuas?

Saunaasi sopivan vuolukivikiukaan – tai muun kiukaan – saat selville kiuasvalitsimen avulla. Syötä vain saunasi tiedot, niin kiuasvalitsin näyttää, mitkä kiukaistamme ovat juuri sinun saunaasi sopivia. Lopullisen valinnan teet sinä itse!

21.12.2020 | Uutiset

Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) on 7.12.2020 lisännyt saunomisen Suomesta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa, kertoo Suomen saunaseura tiedotteessaan. Kyseessä on historiallinen hetki, sillä saunaperinne on ensimmäinen Suomesta aineettoman kulttuuriperinnön listaan valittu perinne. 

Hanke saunaperinteen saamiseksi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on ollut pitkä ja sen tavoitteena on ollut vaalia saunaperinteen jatkuvuutta, vahvistaa saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä. Sen jälkeen kun vuonna 2013 Suomi allekirjoitti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen sisältävän yleissopimuksen, aloitettiin käytännön toimet, kertoo Suomen saunaseura tiedotteessaan. Suomen saunaseura on tehnyt useita toimia saunomisen saamiseksi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, mm. saamalla saunomisen Elävän perinnön wikiluetteloon ja laatimalla Unesco-hakemuksen. Tärkeänä osana hanketta oli myös Unescon suuntaan asioiva Suomen valtio, jota edustaa opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä viranomaistoimija Museovirasto.

Mondex onnittelee ja kiittää Suomen saunaseuraa sekä muita hankkeeseen osallistuneita toimijoita aktiivisuudesta, jonka ansiosta saunaperinne Suomesta saatiin mukaan listalle. Olemme ylpeitä voidessamme mahdollistaa suomalaisen saunaperinteen mukaisia, aitoja suomalaisia saunaelämyksiä valmistamalla laadukkaita, kotimaisia kiukaita. Kiukaisiin voit tutustua täällä.

Lähde ja lisätietoa: Suomen saunaseuran tiedote.

19.11.2020 | Uutiset

Täydelliset löylyt ovat juuri sellaiset, kuin kukin saunoja haluaa

Mistä tiedän mistä kiukaasta saan parhaat löylyt, kun vaihtoehtoja on niin monia? Tämä lienee hyvin yleinen kysymys rakentajien, remontoijien tai muuten vain uutta kiuasta vaihtavien keskuudessa. Niin kuin kiukaitakin, on myös saunojia monenlaisia. Siksipä täydelliset löylyt voivat olla millaiset vain, kunhan ne ovat juuri sellaiset, kuin kukin saunoja haluaa!

Auketettu rakenne mahdollistaa monipuoliset löylyt pienessäkin saunassa.

Kiukaan ostaja saattaa päätyä sähkökiukaaseen jo sen vuoksi, että saunaan ei pysty puukiuasta asentamaan hormin puuttuessa. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että ei ole puukiukaan löylyjä voittanutta – ovathan puukiukaan löylyt ihanan pitkät ja kosteat. Meillä on kuitenkin hyviä uutisia sinulle, joka et pysty puukiuasta saunaasi asentamaan, sillä myös sähkökiukaasta voi saada pitkät ja kosteat löylyt!

Mondexin sähkökiukaille ominaista on aukotettu vaippa, joka tarkoittaa sitä että kivet näkyvät ulospäin myös kiukaan kyljistä. Kun ulkovaippa ei ole kivien edessä, löylyä voi heittää suoraan kiville myös kiukaan kyljistä, mikä mahdollistaa monipuoliset löylyt: heittämällä vettä kiukaan alaosaan ja kylkiin saat pitkät ja kosteat löylyt, ja jos taas olet enemmän kovien löylyjen ystävä, kovat löylyt saat valuttamalla vettä hitaasti suoraan kiukaan päälle. Kiukaan aukotettu ulkovaippa takaa sen, että yhdestä ja samasta kiukaasta saa löylyt moneen makuun. Jos haluat vieläkin pehmeämmät ja kosteammat löylyt, niin asettele päällimmäisiksi kiuaskiviksi vuolukiviset Mondex-löylykivet. Lisää vinkkejä löylyihin löydät hyvän löylyn vinkeistämme.

Mondex Rakka-kiuasRakka-kiukaan ainutlaatuinen rakenne yhdessä massiivisen kivimäärän kanssa höyrystää veden niin, että löylyt ovat mehevät, pitkät ja kosteat, aivan kuin puukiukaassa.

Mondexin erikoisuus on ainutlaatuinen Rakka-designkiuas (kuvassa), jonka rakenne on patentoitu. Patentoidun rakenteensa ansiosta Rakassa ei ole ulkovaippaa lainkaan ja ulospäin kiuas näyttää koostuvan ainoastaan kivistä. Rakan salaisuus piilee uloimman kivikerroksen muodostavissa reikäkivissä, jotka pudotetaan rosteritankoihin. Näin uloimmat reikäkivet pysyvät tukevasti paikallaan, muodostaen kiukaalle ulkokuoren. Rakan massiivinen kivimäärä yhdessä patentoidun rakenteen kanssa mahdollistaa samanlaiset löylyt kuin puukiukaassa.

Kaikki Mondexin kiukaat ovat suunniteltu niin, että niistä saa löylyt moneen makuun. Apua oikean teholuokan kiukaan valintaan saat kätevästä kiuasvalitsimestamme – syötä vain saunan mitat sekä käytetyt materiaalit ja valitsin näyttää mitkä kiukaistamme sopivat juuri sinun saunaasi! Testaa kiuasvalitsinta klikkaamalla tästä.

30.4.2020 | Uutiset

Olemme mukana Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen -kampanjassa yhdessä K-ryhmän, Suomalaisen Työn Liiton, Ruokatieto yhdistys ry:n ja Kotimaiset kasvikset ry:n kanssa. Kampanjassa kannustamme ostamaan suomalaista ruokaa, käyttötavaroita ja rautakaupan tuotteita. Tavoitteenamme on kohdistaa ostot suomalaiseen työhön, jotta työllistämme ja pidämme Suomen pyörät pyörimässä.

 • Lähdimme mukaan kampanjaan, koska kotimaisuus on meille kunnia-asia ja haluamme olla mukana kannustamassa ostamaan suomalaista aina kun mahdollista. Meille tällaiset kampanjat merkitsevät kotimaisten yritysten yhteisöllisyyttä ja vastuunkantoa toisistaan, Petri Hulkkonen kommentoi.

Suomalaisten tilanteet ovat tällä hetkellä erilaisia, mutta jokainen voi olla osa hyvän ketjua ja tehdä mahdollisuuksiensa mukaan joko pienen tai suuren valinnan suomalaisen työn puolesta, joten kaikilla valinnoilla on merkitystä.

Kampanjayhteistyön kantava teema ”Ole osa hyvän ketjua” tekee kaikista toimijoista, eli tavarantoimittajista ja valmistajista aina kuluttajiin ja ostajiin saakka aktiivisia toimijoita yhteisen kriisin ratkaisussa. Jokainen ketjun osa on tärkeä. Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala toivottaa Mondexin tervetulleeksi osaksi tätä ketjua ja mukaan kampanjaan.

 • Tämä yhteistyö hakee voimansa koronakriisin aikana esiin nousseesta yhteisöllisyyden tunteesta ja suomalaisten auttamisen halusta. Ostamalla työtä Suomeen välittää myös niistä ihmisistä, jotka tekevät suomalaista työtä. Nyt tarvitaan kaikki toimimaan hyvän asian puolesta, Lausala korostaa.

Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen on Suomalaisen Työn Liiton, K-ryhmän, Ruokatieto yhdistys ry:n ja Kotimaiset kasvikset ry:n sekä yritysten yhteisviestintäkampanja suomalaisen työn puolesta. Se kannustaa suomalaiset ostamaan suomalaisia elintarvikkeita, käyttötavaroita sekä rakentamisen ja talotekniikan tuotteita. Kampanjan aihetunnisteet ovat: #oleosahyvänketjua ja #ostatyötäsuomeen. Lisäksi merkkien aihetunnisteet ovat: #Avainlippu #DesignfromFinland #hyvääsuomesta #puhtaastikotimainen

Lisätietoja:

Petri Hulkkonen, myynti- ja markkinointipäällikkö, Mondex, p. 050 060 2508, petri.hulkkonen@mondex.fi

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi

Mondex valmistaa kotimaiset kiukaat ja kivipatterit lujalla ammattitaidolla Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kotimaisuus on olennainen osa Mondexia ja tuotteiden kotimaisuudesta kertoo myös niille myönnetty Avainlipputunnus.

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisesta työstä kertovia merkkejä ja vaikuttaa ostopäätöksiin, jotta työpaikat säilyvät ja uusia syntyy. www.suomalainentyo.fi

17.2.2020 | Uutiset

Kiuaskivien vaihto tulisi tehdä 100:n lämmityskerran välein.

Milloin olet viimeksi vaihtanut kiuaskivet? Oletko huomannut kiukaan kivien pinnan laskeneen alaspäin vuosien saatossa? Voi olla, että on aika vaihtaa kiuaskivet uusiin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kiuaskivien vaihto tulee tehdä noin 100:n saunomiskerran välein – eli esimerkiksi jos saunot kahdesti viikossa, on kiuaskivien vaihto syytä tehdä kerran vuodessa. 

Kiuaskivien kunnolla on suora vaikutus kiukaan käyttöikään, jonka vuoksi kiuaskivien vaihto onkin yksi tärkeimmistä kiukaan huoltotoimenpiteistä. Jos kiuaskiviä ei vaihdeta, ne alkavat murenemaan ja voivat pahimmillaan vaurioittaa kiukaan vastuksia, jolloin kiukaan lämmitysaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Pidä siis vaihtoväli mielessä ja muista seurata kivien kuntoa, sillä jos kivet näyttävät murenevan, on aika vaihtaa ne. Kivien murentumisesta kertoo usein hiljattain alaspäin vajonnut kiukaan kivipinta, mutta joskus vasta vaurioituneet vastukset saavat heräämään kiuaskivien vaihtoon.

Kiuaskivien vaihto aloitetaan ottamalla ensin vanhat kivet pois, jonka jälkeen siivotaan kiukaan sisältä mahdollinen murentuneiden kivien aiheuttama roska. Olennaista on myös se, kuinka asettelet uudet kiuaskivet kiukaaseen. Uudet kiuaskivet kannattaa huuhdella vedellä ennen niiden latomista kiukaaseen. Kiuaskivet tulisi latoa aina niin, että vastusten sisäpuolelle tulevat kivet asetellaan väljemmin ja vastusten ulkopuolelle tiiviimmin. Näin varmistat, että ilma kiertää vastusten ympärillä. Kivet eivät saa myöskään kiilata tai painaa vastuksia niin, että ne vääntyvät. Suosittelemme käyttämään hanskoja kiviä vaihtaessa.

Rakka-kiukaan uloimmat reikäkivet tarvitsee vaihtaa vain 3-5:n sisäkivien vaihtokerran jälkeen.

Mondexin erikoisuus, ulkoisesti pelkästä kivestä koostuva Rakka-kiuas vaatii erityiset reikäkivet uloimmiksi kiviksi. Reikäkivien osalta tarvittava vaihtoväli on pidempi, mutta reikäkivien sisäpuolelle jäävät sisäkivet tulee muistaa vaihtaa normaalin vaihtovälin, eli noin 100:n lämmityskerran mukaisesti. Samalla kerralla reikäkivien paikkaa voi vaihtaa päikseen niin, että aiemmin alempana olleet kivet siirretään ylemmäs ja toisin päin. Ylempänä oleviin reikäkiviin kohdistuu enemmän lämpöä kiukaan ollessa päällä, mikä kuluttaa ylempiä reikäkiviä enemmän. Reikäkivet on hyvä vaihtaa noin 3-5:n sisäkivien vaihtokerran jälkeen.

Mondexin eri kiuasmallien kivimäärät löydät valitsemalla ensin kiukaan kiukaat-välilehdeltä ja sen jälkeen klikkaamalla auki kiukaan tekniset tiedot.

Mondex 

17.9.2019 | Uutiset

Oletko remontoimassa saunaa tai rakentamassa taloa? Onko suunnitelmissasi upea sauna, mutta sinulta puuttuu vielä kiuas? Jos tunnistit itsesi, niin juuri sinulla on nyt mahdollisuus saada kotimainen Mondex kiuas uuteen saunaasi erittäin edullisesti! Kartoitamme uusia kuvauskohteita markkinointimateriaaliamme varten ja kuulemme mielellämme vision uudesta saunastasi ja millaisesta kiukaasta haaveilet. Ehtomme on, että edullista kiuasta vastaan saamme kuvata saunasi sekä kiukaan ja käyttää kuvia Mondexin markkinointi- ja myyntimateriaalissa.

Ota yhteyttä info@mondex.fi. Kiuasvalikoimaamme voit tutustua etukäteen osoitteessa https://www.mondex.fi/kiukaat/

19.6.2019 | Uutiset

Juhannukseen kuuluu perinteisesti muun muassa mökkeily, grillaaminen ja saunominen. Juhannusvihdalla tai –vastalla luot erityisen tunnelman ja juhlan tuntua juhannussaunaan. Juhannusviikon kunniaksi julkaisemme vihdan/vastan sitomisohjeen.

Ohje perinteisen juhannusvihdan sitomiseen

Kerää vihdaksi sopivan kokoinen nippu koivun oksia.

Siisti oksien alareunat niin, että kädensijan kohdalle ei jää oksia.

Sitomista varten tarvitset koivun oksan, joka kuoritaan kauttaaltaan veitseä apuna käyttäen. Lisäksi oksa tulee kieputtaa kierteelle, jotta se on tarpeeksi notkea sitomiseen.

Ota ote kädensijasta ja työnnä sitomiseen käytettävä oksa muiden oksien läpi hieman käden yläpuolelta niin, että sitomiseen käytettävän oksan häntää jää enää noin 10 cm esille. Hännän voit piilottaa oksien väliin.

Kierrä sitomisoksa muutaman kerran kädensijan ympäri ja vedä silmukalle, ensin kädensijan yläpuolelta ja sitten kädensijan alapuolelta. Muista kiristää silmukat kunnolla.


Käännä sitomisoksan loppupää lenkiksi työntämällä se sitomiskohdan ali oksien sekaan. Siisti vielä lopuksi oksien päät tasaisiksi pari senttiä alemman sitomiskohdan alapuolelta ja vihta on valmis!


Näin vihta on valmiina juhannussaunaa varten! Mukavaa juhannusta!

Tervetuloa verkkokauppaan!

Uudesta verkkokaupastamme löydät
Mondex kiukaaseen osia joilla saat uudistettua kiuastasi.
Klikkaa itsesi ostoksille!

Verkkokauppaan »

Rekisteröi kiukaasi!

Oletko jo ostanut Mondex-kiukaan? Rekisteröimällä kiukaasi
neljän viikon sisällä ostohetkestä saat sille vuoden lisätakuun!

Rekisteröi kiukaasi »

Hyvän löylyn vinkit

Jokainen sauna on meille erityinen ja tärkeä. Saunasi ansaitsee täydellisesti sopivan kiukaan, josta irtoavat löylyt ovat nautiskelijoille mieleisiä.

Lue vinkit »

Viisi syytä valita Mondex

Mondex-tuotteilla on perinteitä jo 30 vuoden edestä. Valmistamme puu- ja sähkökiukaita sekä kivipattereita, joissa yhdistyvät kehittynyt tekniikka, korkealaatuinen design sekä aidot, suomalaiset materiaalit.

Lue lisää »