Siirry sisältöön

Kiuaskivien vaihto – milloin kiuaskivet tulee vaihtaa?

Milloin olet viimeksi vaihtanut kiuaskivet? Oletko huomannut kiukaan kivien pinnan laskeneen alaspäin vuosien saatossa? Voi olla, että on aika vaihtaa kiuaskivet uusiin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kiuaskivien vaihto tulee tehdä noin 100:n saunomiskerran välein – eli esimerkiksi jos saunot kahdesti viikossa, on kiuaskivien vaihto syytä tehdä kerran vuodessa. 

Kiuaskivien kunnolla on suora vaikutus kiukaan käyttöikään, jonka vuoksi kiuaskivien vaihto onkin yksi tärkeimmistä kiukaan huoltotoimenpiteistä. Jos kiuaskiviä ei vaihdeta, ne alkavat murenemaan ja voivat pahimmillaan vaurioittaa kiukaan vastuksia, jolloin kiukaan lämmitysaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Pidä siis vaihtoväli mielessä ja muista seurata kivien kuntoa, sillä jos kivet näyttävät murenevan, on aika vaihtaa ne. Kivien murentumisesta kertoo usein hiljattain alaspäin vajonnut kiukaan kivipinta, mutta joskus vasta vaurioituneet vastukset saavat heräämään kiuaskivien vaihtoon.

  • Kiuaskivien vaihto aloitetaan ottamalla ensin vanhat kivet pois, jonka jälkeen siivotaan kiukaan sisältä mahdollinen murentuneiden kivien aiheuttama roska. Olennaista on myös se, kuinka asettelet uudet kiuaskivet kiukaaseen.
  • Uudet kiuaskivet kannattaa huuhdella vedellä ennen niiden latomista kiukaaseen.
  • Kiuaskivet tulisi latoa aina niin, että vastusten sisäpuolelle tulevat kivet asetellaan väljemmin ja vastusten ulkopuolelle tiiviimmin. Näin varmistat, että ilma kiertää vastusten ympärillä.
  • Kivet eivät saa myöskään kiilata tai painaa vastuksia niin, että ne vääntyvät.
  • Suosittelemme käyttämään hanskoja kiviä vaihtaessa.
Mondex Rakka kiuas.

Mondexin erikoisuus, ulkoisesti pelkästä kivestä koostuva Rakka-kiuas vaatii erityiset reikäkivet uloimmiksi kiviksi. Reikäkivien osalta tarvittava vaihtoväli on pidempi, mutta reikäkivien sisäpuolelle jäävät sisäkivet tulee muistaa vaihtaa normaalin vaihtovälin, eli noin 100:n lämmityskerran mukaisesti. Samalla kerralla reikäkivien paikkaa voi vaihtaa päikseen niin, että aiemmin alempana olleet kivet siirretään ylemmäs ja toisin päin. Ylempänä oleviin reikäkiviin kohdistuu enemmän lämpöä kiukaan ollessa päällä, mikä kuluttaa ylempiä reikäkiviä enemmän. Reikäkivet on hyvä vaihtaa noin 3–5:n sisäkivien vaihtokerran jälkeen.

Mondexin eri kiuasmallien kivimäärät löydät valitsemalla ensin kiukaan kiukaat-välilehdeltä ja sen jälkeen klikkaamalla auki kiukaan tekniset tiedot.