Siirry sisältöön

Suomen saunaperinne on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) on 7.12.2020 lisännyt saunomisen Suomesta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa, kertoo Suomen saunaseura tiedotteessaan.

Kyseessä on historiallinen hetki, sillä saunaperinne on ensimmäinen Suomesta aineettoman kulttuuriperinnön listaan valittu perinne. 

Hanke saunaperinteen saamiseksi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on ollut pitkä ja sen tavoitteena on ollut vaalia saunaperinteen jatkuvuutta, vahvistaa saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä. Sen jälkeen kun vuonna 2013 Suomi allekirjoitti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen sisältävän yleissopimuksen, aloitettiin käytännön toimet, kertoo Suomen saunaseura tiedotteessaan. Suomen saunaseura on tehnyt useita toimia saunomisen saamiseksi aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, mm. saamalla saunomisen Elävän perinnön wikiluetteloon ja laatimalla Unesco-hakemuksen. Tärkeänä osana hanketta oli myös Unescon suuntaan asioiva Suomen valtio, jota edustaa opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä viranomaistoimija Museovirasto.

Mondex onnittelee ja kiittää Suomen saunaseuraa sekä muita hankkeeseen osallistuneita toimijoita aktiivisuudesta, jonka ansiosta saunaperinne Suomesta saatiin mukaan listalle. Olemme ylpeitä voidessamme mahdollistaa suomalaisen saunaperinteen mukaisia, aitoja suomalaisia saunaelämyksiä valmistamalla laadukkaita, kotimaisia kiukaita. Kiukaisiin voit tutustua täällä.

Lähde ja lisätietoa: Suomen saunaseuran tiedote.