Siirry sisältöön

puukiuas vesisäiliöllä Vai ilman – kuinka valita sopiva puukiuas?

Onko sinulla haaveissa puulämmitteinen kiuas vesisäiliöllä tai ilman? Puukiukaan löylyt ovat monelle harvinaista herkkua, joista pääsee nauttimaan piha- ja mökkisaunoissa. Myös moni omakotitaloasuja valitsee puukiukaan saunaansa, sen luoman ainutlaatuisen tunnelman sekä pehmeiden löylyjen vuoksi. Joskus saunassa on jopa puukiuas ja sähkökiuas vierekkäin. Mutta kuinka valitsen sopivan puukiukaan saunaani? Onko puukiuas vesisäiliöllä tarpeen? Puukiuasta valittaessa tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa halutaanko kiuas vesisäiliöllä vai ilman, ja minkälainen tila saunassa on kiukaalle. Huomioithan ainakin tässä artikkelissa kerrotut seikat uutta puukiuasta hankkiessasi!

Milloin kiuas vesisäiliöllä tulee kyseeseen?

Vesisäiliöllinen puukiuas tulee usein kyseeseen silloin, kun saunaan ei tule lämmintä vettä. Puukiukaan vesisäiliössä pesuvesi lämpenee ekologisesti samaan aikaan kiukaan kanssa. Puukiuas vesisäiliöllä tuo lisäksi saunaan aitoa vanhan ajan tunnelmaa, sillä voit peseytyä laskemalla kuumaa vettä vesisäiliöstä pesuvatiin ja sekoittamalla kylmän veden kanssa. Mikäli haluat puukiukaan vesisäiliöllä, niin tarkastele saunaasi ja mieti, kummalla puolella kiuasta vesisäiliön olisi hyvä sijaita, eli kummalla puolella on enemmän tilaa hanan käyttämiseen. Turvallisuussyistä kiuasta ei tule sijoitella niin, että hana on vaikeasti saavutettavissa. Sen sijaan, vesiastia tulee mahtua asettamaan vaivattomasti hanan alle, sekä täytön jälkeen nostamaan turvallisesti pois hanan alta.

Muistathan, että puukiukaan vesisäiliössä tulee olla vettä aina, kun kiuasta aletaan lämmittämään! Lue myös: Mökkikausi alkaa – huomio nämä, ennen kuin lämmität saunan.

Motti on puukiuas vesisäiliöllä. Tämä kiuas on aseteltu niin, että hana on helppo saavuttaa ja sen ympärillä on tyhjää tilaa.
Puukiukaan vesisäiliön hana tulee olla helposti ja turvallisesti tavoitettavissa.

Kiukaan koko ja suojaetäisyydet

Liian pieni kiuas ei jaksa lämmittää saunaa kunnolla, kun taas liian suuri kiuas voi tehdä löylyistä liian kuumat ja epämiellyttävät. Tämän vuoksi on tärkeää, että kiuas on mitoitettu oikein. Myös puukiukaille lasketaan nimellisteho, minkä lisäksi yleensä ilmoitetaan, minkä kokoiseen saunaan puukiuas on suunniteltu. Parhaiten sopivan kokoisen puukiukaan saunaasi löydät, kun lasket ensin saunasi tilavuuden.

Saunan tilavuus lasketaan kertomalla saunan pituus, leveys ja korkeus. Myös eristämättömät seinät, kuten lasipinnat ja tiiliseinät, on huomioitava, koska ne vapauttavat enemmän lämpöä ja lisäävät saunan laskennallista tilavuutta. Apua saunan tilavuuden laskemiseen saat kiuasvalitsimestamme. Mondexin puukiukaista Klapi sopii tilavuudeltaan 8-16 m³ saunoihin, ja Motti tilavuudeltaan 12-22 m³ saunoihin. Mikäli valintasi on puukiuas vesisäiliöllä, voi Motti olla sopiva valinta.

Toinen huomioitava kokoseikka puukiuasta valitessa on kiukaan fyysinen koko ja sen vaatimat suojaetäisyydet. Mittaa, minkä kokoinen paikka saunassasi on kiukaalle, ja vertaa sitä haluamasi puukiukaan mittoihin, sekä suojaetäisyyksiin. Puukiuas vesisäiliöllä vaatii enemmän tilaa, kuin puukiuas ilman vesisäiliötä.

Huomioi puukiukaan hormiliitäntä

Kolmas tarkistettava asia puukiuasta valittaessa on hormiliitännän sijainti. Mondexin puukiukaissa hormiliitäntä on aina sekä kiukaan päällä että kiukaan takana, joka antaa valinnanvapautta kiukaan sijoitteluun saunassa.

Puukiukaille on saatavilla lisätarvikkeena kiukaan päälle ja hormin ympärille asennettavia kivikoreja, sekä kiukaan alle asennettavia suoja-alustoja. Kivikorin avulla saunassa voidaan hyödyntää myös hormin lämpö sekä kasvattaa kiukaaseen menevien kiuaskivien määrää. Suoja-alusta kohottaa puukiuasta hieman lattiasta irti, samalla suojaten saunan lattiaa.

valitse suomessa valmistettu puukiuas vesisäiliöllä tai ilman

Mikäli kiuas vesisäiliöllä on valintasi, tutustu Mondex Mottiin. Motti on klassinen puukiuas suurempaankin puusaunaan, suojaetäisyyksien ollessa kuitenkin pienet. Motti on saatavilla joko vesisäiliöllä tai ilman, ja vesisäiliön sijainnin voi valita kummalle puolelle kiuasta haluaa.

Mikäli taas saunaasi tulee juokseva vesi ja et tarvitse vesisäiliötä, voit valita Motin vesisäiliöttömän version, ja pyöreän Klapi-kiukaan väliltä. Klapi on kaunis, pyöreästi muotoiltu puukiuas pienillä suojaetäisyyksillä. Klapin koko on optimaalinen ja suojaetäisyydet pienet, joten se sopii pienempäänkin tilaan. Molemmat kiukaat ovat saatavilla kahdessa värissä, musta ja RST.

Niin kuin kaikki muutkin kiukaamme, myös Klapi ja Motti ovat Avainlipputuotteita, ja valmistetaan omalla tehtaallamme Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa. Mikäli kiinnostuit aidosti kotimaisista Mondex-kiukaista, lähimmän jälleenmyyjäsi löydät jälleenmyyjäsivultamme.