Siirry sisältöön

Saunan terveysvaikutukset – näistä syistä saunominen kannattaa!

Meille suomalaisille saunominen on yksi tärkeimmistä henkirei’istä, sillä sauna on paikka, jossa sekä mieli että sielu lepäävät. Löylyt maistuvat niin arkena pitkän työpäivän jälkeen, kuin viikonloppuna vapaiden kunniaksi. Jotkut saunan terveysvaikutukset tuntuvat ilmiselviltä, ja niitä voi havaita itse omassa arjessaan. Omien tuntemuksiemme lisäksi saunomisen terveysvaikutuksia on myös tutkittu laajalti, ja tutkimukset osoittavat runsaalla saunomisella olevan yhteyksiä muun muassa eräiden sairauksien riskien pienenemiseen.

Sauna suojaa todistetusti sydäntä

Itä-Suomen Yliopisto ja Jyväskylän Yliopisto julkaisivat vuonna 2018 tutkimuksen, jonka tulokset osoittivat, että runsas saunominen vähentää sydän- ja verisuonitautiperäistä kuolleisuutta 50 vuotta täyttäneiden ja vanhempien miesten sekä naisten joukossa. Sydän- ja verisuonitautiperäinen kuolleisuus väheni saunomiskertojen mukaan niin, että kerran viikossa saunovilla kuolleisuus oli 10,1 kuolemaa tuhatta henkilövuotta kohden, kun taas 4–7 kertaa saunovilla lukema oli enää 2,7 kuolemaa tuhatta henkilövuotta kohden. Vastaavasti saunomisminuuttien määrä vähensi kuolleisuutta niin, että 45 minuuttia viikossa saunovien keskuudessa sydän- ja verisuonitautiperäisiä kuolemia oli tuhatta henkilövuotta kohden 5,1 ja alle 15 minuuttia viikossa saunovien keskuudessa niitä oli 9,6.

Saunan terveysvaikutukset ovat samankaltaiset kuin reippaan kävelylenkin

Tiesitkö, että saunan terveysvaikutukset elimistölle ovat vastaavanlaiset, kuin reippaalla kävelylenkillä? Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys –projektin tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä sydämen syke nousi saunomisen aikana, vaihdelle noin 120:tä jopa 150:en lyöntiin minuutissa, joka vastaa keskiraskaan liikunnan syketasoa! Myös sykevälivaihtelu kasvoi saunomisen jälkeen, mikä viittaa autonomisen hermoston tasapainottumiseen ja elimistön stressitilan vähentymiseen.

Lisäksi tutkimukseen osallistuneilla havaittiin muun muassa verenpaineen laskua, systolisen verenpaineen (niin sanottu yläpaine) laskiessa noin 137 elohopeamillimetristä (mmHg) 130 elohopeamillimetriin, ja diastolisen verenpaineen laskiessa noin 82 elohopeamillimetristä 75 elohopeamillimetriin. Systolisen verenpaineen havaittiin pysyvän saunomisen myötä alemmalla tasolla jopa 30 minuuttia saunomisen jälkeen. Tutkimuksessa mitattiin myös verisuonten joustavuudesta kertovaa pulssiaallon nopeutta, joka oli ennen saunomista keskimäärin 9.8 m/s ja laski tasolle 8.6 m/s välittömästi saunan jälkeen. Nämä tulokset valottavat niitä fysiologisia mekanismeja, jotka ovat saunan terveysvaikutusten taustalla.

Saunan terveysvaikutukset
Saunan terveysvaikutukset ovat yksi syistä saunoa useammin. Kuvassa Mondexin Rakka-kiuas.

Saunominen ja riski sairastua tiettyihin sairauksiin

Aiemmin mainittujen lisäksi Itä-Suomen Yliopiston tutkijaryhmä on löytänyt yhteyden saunomisen ja tiettyihin sairauksiin sairastumisen riskin väliltä. Saunomisella on todettu olevan yhteyttä ainakin seuraavien sairauksien kanssa niin, että saunominen vähentää riskiä niihin:

• Sydänsairaudet ja sydänperäisten äkkikuolemat
• Verenpainetauti
• Alzheimerin tauti ja dementia
• Hengityselimistön sairaudet
• Alhaisempi CRP-tulehdusmerkkiaineen taso

Saunan terveysvaikutukset arjessamme

Jotkut saunan terveysvaikutukset näkyvät välittömästi arjessamme. Olet varmasti huomannut, että saunominen muun muassa pehmentää ihoa ja aukaisee ihohuokosia, jonka myötä epäpuhtaudet poistuvat ihosta. Saunominen myös usein saa aikaan hetkellisen virkeän olon, jonka jälkeen uni maistuu erinomaisesti. Lisäksi saunan lämpö vapauttaa endorfiineja, jotka voivat tuoda helpotusta nivel- ja lihaskipuihin, ja saunomisen rentouttavaa vaikutusta voisi kuvailla jopa ”sielunhoidoksi”. Saunomisella on siis monenlaisia vaikutuksia niin kehoon kuin mieleenkin, joita voimme itse havaita arjessamme!

Liikunta ja saunominen ovat hyväksi sekä keholle että mielelle

Useat tutkimukset osoittavat myös, että erityisesti säännöllinen liikunta ja terveelliset elintavat edistävät sydänterveyttä ja ennaltaehkäisevät sairastumista. Säännöllinen liikunta ja terveelliset elintavat yhdistettynä säännölliseen saunomiseen onkin erinomainen tapa pitää huolta sekä mielestä että kehosta!

Lähteet:
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/runsas-saunominen-vahentaa-seka-miesten-etta-naisten-sydan-ja-verisuonitautikuolemia
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/syyt-saunan-terveyshyotyihin-alkavat-selvita
https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/saunoa-kannattaa-jopa-joka-paiva-14-terveysfaktaa-saunomisesta