Siirry sisältöön

Kiukaan suojaetäisyydet – nämä asiat sinun tulee tietää 

Kiukaan suojaetäisyydet on yksi tärkeimmistä huomioitavista seikoista, kun suunnittelet uuden kiukaan asentamista saunaan. Suojaetäisyydet ovat kiuaskohtaiset, eli ne tulee aina tarkistaa kiukaan asennusohjeista. 

Mitä kiukaan suojaetäisyydet ovat? 

Suojaetäisyydet tarkoittavat etäisyyttä, joka kiukaan ja muiden saunan rakenteiden välillä tulee olla. Näihin kuuluvat seinät, katto, lauteet ja muut kiinteät rakenteet. Suojaetäisyyksillä varmistetaan, että kiuas ei kuumenna ympäröiviä materiaaleja liikaa, mikä voisi johtaa tulipaloon tai rakenteiden vaurioitumiseen. 

Toisten kiukaiden vaatimat suojaetäisyydet ovat pienemmät kuin toisten. Lue siis kiukaan vaatimat suojaetäisyydet huolellisesti käyttöohjesta ennen, kuin asennat kiukaan. Huomioi myös, että uutta kiuasta saunaan vaihtaessa uuden ja vanhan kiukaan suojaetäisyydet saattavat poiketa toisistaan. Suojaetäisyydet tulee ottaa huomioon niin kiukaan sivuilla ja etu- ja takapuolella, kuin myös yläpuolella. Lisäksi saunan minimikorkeus tulee ottaa huomioon. 

Kiukaan pienet suojaetäisyydet helpottavat saunan suunnittelua 

Kun kiuas ei vaadi paljoa tyhjää tilaa ympärilleen, sinulle jää enemmän valinnanvaraa saunan suunnittelun suhteen! Kiukaan pienet suojaetäisyydet tarkoittavat, että lauteille jää enemmän tilaa. Hukkatila on minimaalinen, kun suojaetäisyydet ympäröiviin seiniin ovat pienet. Mikäli haluat hyödyntää saunan nurkan mahdollisimman tehokkaasti, kulmakiuas Aura voi olla sopiva valinta.  

Jos haluat upottaa kiukaan lauteeseen, suosittelemme käyttämään upotuskaulusta. Upotuskaulus pienentää kiukaan suojaetäisyyttä lauteeseen. Kun ostat kiukaan kanssa yhteensopivan upotuskauluksen, on kiuas helppo upottaa lauteeseen. Huomioithan, että suojaetäisyydet saunan seiniin, kattoon ja muuhun palavaan materiaaliin lauteen ylä- ja alapuolella tulee huomioida myös silloin, kun upotuskaulusta käytetään. 

Poikkeuksen tekee Mondexin Kaira-kiuas, jonka ainutlaatuisen rakenteen vuoksi sen voi upottaa helposti lauteeseen ilman upotuskaulusta. Ainutlaatuisen rakenteensa ansiosta suojaetäisyydet kiukaan sivuilla ovat vain 4 mm! 

Kaira-kiukaan suojaetäisyydet ovat niin pienet, että rakoa kiukaan ja lauteen välissä ei käytännössä huomaa.
Mondex Kairan suojaetäisyys lauteeseen on huomaamattomat 4 mm. Kuva: Hymykodit.

Esimerkkejä kiukaan suojaetäisyyksistä 

Mondex Rakka 

6,6 kW: 

 • Eteen, sivuille ja taakse 100 mm 
 • Ylös 770 mm 
 • Saunan minimikorkeus 2000 mm 

9,0 kW: 

 • Eteen, sivuille ja taakse 120 mm 
 • Ylös 770 mm 
 • Saunan minimikorkeus 2000 mm 

10,5 kW:  

 • Eteen, sivuille ja taakse 120 mm 
 • Ylös 900 mm 
 • Saunan minimikorkeus 2000 mm 

Mondex Kaira  

6,6 kW: 

 • Eteen, sivuille ja taakse 100 mm / 4 mm* 
 • Ylös 770 mm 
 • Saunan minimikorkeus 1900 mm 

9,0 kW: 

 • Eteen, sivuille ja taakse 120 mm / 4  mm* 
 • Ylös 770 mm 
 • Saunan minimikorkeus 1900 mm 

*Kun kiukaan asennuksessa käytetään kiukaan mukana tulevaa, upottamiseen käytettävää vaippa-osaa. 

Mondex Teno 

6,6 kW: 

 • Eteen, sivuille ja taakse 100 mm 
 • Ylös 850 mm 
 • Saunan minimikorkeus 1900 mm 

9,0 kW: 

 • Eteen, sivuille ja taakse 120 mm 
 • Ylös 1070 mm 
 • Saunan minimikorkeus 1900 mm 

Mondex Klapi puukiuas 

 • Eteen 500 mm 
 • Sivuille ja taakse 250 mm 
 • Ylös 1250 mm 
 • Saunan minimikorkeus 2000 mm 

Sopivan kiukaan valintaan saunaasi saat apua Mondexin kiuasvalitsimesta