Siirry sisältöön

Sähkökiukaan ensimmäinen lämmitys – opas kiukaan turvalliseen käyttöönottoon 

Uuden sähkökiukaan ensimmäinen lämmitys on yleensä hetki, jota on odotettu. Tässä artikkelissa jaamme kattavan muistilistan, joka auttaa sinua valmistautumaan sähkökiukaan ensimmäiseen lämmitykseen sujuvasti ja turvallisesti. 

1. Valitse turvallinen paikka sähkökiukaalle 

Ennen kiukaan käyttöönottoa varmista, että kiukaalle valitsemasi paikka täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset. Tutustu kiukaan mukana tuleviin ohjeisiin suojaetäisyyksien osalta, ja hanki tarvittaessa lisävarusteet, kuten upotuskaulus, turvallisen asennuksen varmistamiseksi. Mikäli saunassa on ollut aiemmin toinen kiuas, huomioi, että vanhan ja uuden kiukaan vaatimat suojaetäisyydet saattavat poiketa toisistaan. Useisiin kiukaisiin on saatavilla lisävarusteena myös erillinen suojakaide.   

2. Asenna kiuas sähköasentajan toimesta 

Sähkökiukaan asentaa aina henkilö, jolla on sähköpätevyys. Ota yhteyttä pätevään sähköasentajaan hyvissä ajoin ennen toivomaasi ensimmäistä saunomisajankohtaa. Mikäli kyseessä on erillisiohjattava kiuas, mieti myös etukäteen paikka kiukaan erillisohjaimelle. Erillisohjaimen voi sijoittaa esimerkiksi suihkutilaan tai pukuhuoneeseen. Sähköasentajan suorittaman asennuksen jälkeen kiukaan pääkytkin on hyvä olla pois päältä kiuaskivien ladonnan ajan. 

3. Kiuaskivien ladonta 

Kun kiukaasi on asennettu, on kiuaskivien ladonnan vuoro. Seuraa valmistajan ohjeita kiuaskivien ladontaan. Nyrkkisääntö on, että vastusten keskelle kivet ladotaan väljemmin, ja vastusten ympärille hieman tiiviimmin. Muista myös tarkkailla kivien kuntoa ja vaihtaa ne vuoden välein. Koko ohjeen kiuaskivien ladontaan uuteen tai vanhaan kiukaaseen löydät artikkelistamme, joka käsittelee kiuaskivien vaihtoa.

4. Turvallisuuden tarkistus ennen ensimmäistä lämmitystä 

Ennen kuin aloitat sähkökiukaan ensimmäisen lämmityksen, varmista, että sauna on turvallinen käyttöä varten. Poista mahdolliset ylimääräiset esineet, kuten mahdolliset kiukaan asennuksesta jääneet roskat, ja varmista, ettei kiukaan ympäristössä ole paloriskiä aiheuttavia materiaaleja. 

Sähkökiukaan ensimmäinen lämmitys on mahdollista tehdä, kun kiuas on asennettu sähköasentajan toimesta, kiuaskivet on ladottu kiukaaseen asianmukaisesti ja ympäristö on turvallinen.

Muista myös nämä huomioitavat seikat 

Huomioi, että sähkökiukaan ensimmäinen lämmitys saattaa aiheuttaa hajua saunaan, mikä on normaalia. Haju johtuu kiukaan valmistuksessa käytettyjen suoja-aineiden ja -öljyjen haihtumisesta. Tuuleta saunatilaa tarvittaessa. 

Muista seurata kiuaskivien kuntoa ja vaihtaa ne vuoden välein.

Lisätakuu Mondex-kiukaille 

Rekisteröimällä uuden Mondex-kiukaasi neljän viikon sisällä ostohetkestä saat vuoden lisätakuun. Tämä takuu myönnetään Suomessa ostetuille ja yksityiskäytössä oleville sähkökiukaille. Rekisteröi kiukaasi tällä sivulla.

Lopuksi 

Näiden vinkkien avulla varmistat, että sähkökiukaan ensimmäinen lämmitys sujuu turvallisesti ja vaivattomasti. Nauti rentouttavasta saunahetkestä uuden kiukaasi kanssa! 

Vinkit sähkökiukaan ensimmäiseen lämmitykseen on koonnut Mondexin asiantuntijat.