Siirry sisältöön

Juhannussaunasta juhannustaikoihin – kuuluuko nämä perinteet sinun juhannukseesi?

Juhannus on varmasti joulun ohella yksi suomalaisten rakkaimmista juhlista ja täynnä erilaisia juhannusperinteitä. Juhannuksena juhlistetaan keskikesää ja sen valoisuutta, pohjoisessa Lapissa myös yötöntä yötä, sillä juhannuksen tienoilla päivän pituus kääntyy lyhenemään päin. 

Sauna kuuluu suomalaiseen juhannuksen viettoon, se on varma! Saunan lisäksi muun muassa mökkeily, veneily, hyvä seura sekä maistuva ruoka ja juoma ovat tärkeitä juhannuksen elementtejä, myöskään juhannustaikoja ei sovi unohtaa. Mitkä juhannusperinteet kuuluvat sinun juhannukseesi? Seuraavaksi esittelemme keskeisimmät juhannusperinteet sekä niihin liittyvät monet taiat, joiden avulla voi löytää tulevan puolisonsa. 

Juhannussaunan löylyt maistuvat suomalaisille 

Juhannussauna on monelle jo lapsuudessa opittu perinne ja alun perin juhannussauna on peräisin talonpoikaiskulttuurista. Tapoja saunoa juhannuksena on monia – toiset aloittavat juhannussaunan valmistelun jo hyvissä ajoin pesemällä saunan jokaista nurkkaa myöten, jotkut menevät saunaan heti juhannusaamuna ja toiset odottavat iltaan. Useat saunovat pitkän kaavan mukaan, kylmästä juomasta nauttien ja välillä veteen pulahtaen.  

Mondexin vinkit juhannussaunaan 

  • Saunan voi halutessaan pestä ennen juhannusta. Mikäli olet päättänyt pestä saunan, kannattaa samalla tarkistaa kiukaan ja kiuaskivien kunto. 
  • Tee vihta tai vasta, ohjeen löydät täältä. 
  • Koristele sauna koivunoksilla, voit myös halutessasi käyttää erilaisia saunatuoksuja. Mahdollisen saunarakennuksen terassille tai pihalle voi kerätä koristeeksi kimppuja kukista ja koivunoksista. 
  • Juhlan tunnelmaa voi loihtia myös ottamalla käyttöön kauneimmat saunatekstiilit juuri juhannussaunaa varten. 
  • Nauti löylyistä - juhannuksena voi saunoa vaikka useampaan kertaan! Pulahda välissä järveen, jokeen tai mereen uimaan, jos mahdollista. Myös kylmä juoma, ulkona vilvoittelu ja kauniista kesäisestä maisemasta nauttiminen sopivat pitkän kaavan mukaan saunomiseen. 

Myös juhannussaunaan liittyy taikoja - vanhan uskomuksen mukaan, kun juoksee alasti saunasta tullessaan juhannusyönä ruisvainion ojia, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan. Oletko testannut? 

juhannussauna

Vihta tai vasta kuuluu juhannussaunaan - juhlan tuntua saat valitsemalla kauneimmat saunatekstiilit ja halutessasi voit käyttää saunatuoksuja.

Koivuntuoksuinen juhannus 

Vihta – tai vasta – on monelle erityisesti juhannuksen juttu. Juhannuksen aikaan koivunlehdet ovat parhaimmillaan vihdan tekoa varten. Lisäksi monen kodin pihaan tuodaan juhannuksen aikaan kauniita juhannuskoivuja, jotka koristavat esimerkiksi kulkuväylää ovelle. Myös saunan koristelu koivunoksilla on suotavaa. Vihdalle on käyttöä myös saunomisen jälkeen - erään taian mukaan, kun juhannussaunan jälkeen heittää vihdan saunan katolle, niin siitä suunnasta mihin vihdan pää (kädensija) osoittaa, tulee heittäjälle sulhanen.

Muistathan, että mikäli et kerää koivunoksia omalta maalta, niin tarvitset siihen maanomistajan luvan.

Jos juhannusvihdan tai –vastan ohje on hukassa, niin löydät sen täältä.

Juhannuskokko 

Juhannuskokko on perinne ympäri Suomen ja erityisesti juhannuskokot palavat vesistöjen äärellä. Omalle juhannuskokolle voi kerääntyä perheen tai ystävien kesken, mutta myös koko kylän yhteiset kokot ovat yleisiä erityisesti pienemmillä paikkakunnilla. Myös juhannuskokkoon liittyy erilaisia uskomuksia: esimerkiksi juhannuskokon savun kerrotaan kääntyvän sen suuntaan, joka pääsee pian naimisiin. 

juhannuskokko vesistön rannalla

Juhannuskokot roihuavat ympäri Suomen. 

Juhannuksena liputetaan pidempään

Tiesitkö, että muista juhlapyhistä poiketen, juhannusaattona Suomen lipun saa nostaa salkoon kello 18 ja lipun saa laskea juhannuspäivänä kello 21? Juhannus on siis virallisista liputuspäivistä ainoa, jolloin lippu saa olla salossa yön yli. Juhannuspäivänä vietetään myös Suomen lipun päivää. 

Juhannuksen lukuisat muut taiat ja uskomukset 

Juhannukseen liittyy lukuisia muitakin juhannustaikoja, jotka liittyvät erityisesti tulevan puolison näkemiseen liittyen. Ehkä yksi tunnetuimmista juhannustaioista on se, että kun katsoo kaivoon juhannusyönä, näkee siellä tulevan puolisonsa. Tulevan puolison voi lisäksi nähdä unessa, jos asettelee seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle juhannusyöksi. Mutta tiesitkö, että tulevasta puolisosta voi nähdä unia myös silloin, kun käy juhannusyönä nukkumaan vasemman jalan sukka väärin päin jalassa? Tätä et ollutkaan ehkä vielä kokeillut! 

Juhannusta ennen jännitetään, sattuuko juhannukselle lämmin, aurinkoinen keli, vai valtaavatko sadepilvet taivaan - ja jos juhannuksena sattuukin satamaan, niin vanhan kansan sanonta ”juhannuksen aikainen sade ja Mikon aikainen pouta, se ei ole vettä eikä mettä, vaan leipää ja leivän särvintä” osaa kertoa, että sade juhannuksena ei ole välttämättä ollenkaan huono juttu.  

Mukavaa ja lämmintä juhannusta toivottaa Mondex! 

 

Lähteet:
http://juhlat.fi/articles/tag/juhannusperinteet/