Saunan sähkönkulutus – miten saunan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa?

Saunan sähkönkulutus on olennainen osa arkeamme Yhä useampi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota siihen, kuinka paljon taloudessa kulutetaan sähköä. Erilaisten sähköä kuluttavien laitteiden sähkönkäyttöä tarkkaillaan yhä enemmän, ja joitain laitteita saatetaan...

Saunan sähkönkulutus on olennainen osa arkeamme

Yhä useampi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota siihen, kuinka paljon taloudessa kulutetaan sähköä. Erilaisten sähköä kuluttavien laitteiden sähkönkäyttöä tarkkaillaan yhä enemmän, ja joitain laitteita saatetaan käyttää entistä harkitummin. Tämän vuoksi myös saunan sähkönkulutus on monella suurennuslasin alla. 

Saunominen on yksi suomalaisten tärkeimmistä rentoutumiskeinoista. Saunomiseen liittyy usein myös sosiaalisia tapahtumia, kuten saunailta ystävien kanssa. Lienee sanomattakin selvää, että sauna on erityisesti meille suomalaisille todella tärkeä paikka! 

Saunan sähkönkulutus on kuitenkin myös yksi asia, jota eri talouksissa halutaan seurata näinä päivinä entistä tarkemmin. Saunomistottumisista riippuen, saunan sähkönkulutus kotitaloudessa voi olla esimerkiksi välillä 400 (kerran viikossa saunovat) ja 3000 (joka päivä saunovat) kWh vuodessa. Voinko siis tehdä jotain, jotta saunan sähkönkulutus laskisi, ilman että itse saunomisesta tarvitsee tinkiä?  

Kiukaan mitoitus on tärkeää

Yksi ydinasioista saunan sähkönkulutuksessa on oikein valittu kiuas. Jos kiuas on liian tehokas saunan tilavuuteen nähden, voi saunan sähkönkulutus nousta täysin turhaan, sillä saman saunan lämmittäisi myös pienempitehoisella kiukaalla. Apuna sopivan kokoisen kiukaan valintaan voit käyttää kiuasvalitsintamme. Huomioithan, että esimerkiksi saunan lasiseinät suurentavat laskennallista tilavuutta, ja näin ollen lisäävät kiukaan tehontarpeen määrää. 

Tiesitkö, että Mondex Teno-seinäkiukaassa käytetään erityisiä spiraalivastuksia? Spiraali lisää vastusten lämmityspinta-alaa, mikä tekee saunan lämmittämisestä nopeaa ja energiatehokasta!

Teno-kiukaan spiraalivastukset

Spiraalivastukset tekevät Tenon lämmittämisestä nopeaa ja energiatehokasta.

Pidä huolta kiukaastasi 

Hyvin hoidettu kiuas on turvallinen ja toimii oikein. Hyvin hoidettu kiuas on kaikin puolin ehjä, ja siinä on sopiva määrä kiuaskiviä. Kiukaan alaspäin vajonnut kivipinta viestii siitä, että kiuaskivet tulee vaihtaa välittömästi. Murenevat kiuaskivet voivat vaurioittaa kiukaan vastuksia. Tarkkaile siis kiukaasi kuntoa ja vaihda kiuaskivet uusiin säännöllisin väliajoin, eli 100:n saunomiskerran välein. Tarkemmat ohjeet kiuaskivien vaihtoon löydät täältä. 

Sopiva tavoitelämpötila alentaa saunan sähkönkulutusta

Saunan tavoitelämpötilaksi riittää 60-70 astetta. Mitä lämpimämmäksi saunan lämmittää, sitä enemmän myös kiukaan sähkönkulutus nousee. Saunaan voi mennä jo, kun mittari näyttää 5-10 astetta tavoitelämpötilaa vähemmän. Tähän kuluu aikaa n. 35–50 minuuttia muun muassa saunan ilmanvaihdosta riippuen. Saunaan menemistä ei siis kannata viivyttää siihen asti, että mittari näyttää tavoitelämpötilaa. Näin myös kiukaan päälläoloaika lyhenee. 

Optimoi saunan lämmitysaika 

Pidä huoli, että saunojat ovat valmiina saunaan heti, kun sauna on lämmin. Saunan lämpenemisajankohdan ajastamiseen voit käyttää apuna erillisohjaimen sekä manuaaliohjauksen ajastinta, sekä WiFi-kiukaidemme käyttöliittymää.  Sauna From Finlandin tuoreen tutkimuksen mukaan saunaan meneminen heti sen lämmettyä on yksi suomalaisten yleisimmistä keinoista pienentää saunan sähkönkulutusta.

Yksi hyvä keino pienentää saunan sähkönkulutusta on lisäksi sammuttaa kiuas ajoissa. Voit sammuttaa kiukaan jo hieman ennen saunomisen päättymistä, sillä kiukaan kivimassastaerityisesti kun kiukaassa on runsaasti kiviä – lähtee löylyt vielä pitkän aikaa kiukaan sammuttamisen jälkeenkin. Saunomisen jälkeen kiukaan kivimassaan varautunut lämpö riittää myös mainiosti kuivattamaan saunasi. 

Saunan sopiva tavoitelämpötila on 60-70 astetta, mutta lauteille voi mennä jo ennen tavoitelämpötilan saavuttamista

Seuraa saunan sähkönkulutusta WiFi-kiukaiden käyttöliittymällä 

Mondex WiFi-kiukaiden käyttöliittymä tarjoaa kiukaan ohjaamisen lisäksi myös mahdollisuuden muun muassa kiukaan sähkönkulutuksen seurantaan! Käyttöliittymä näyttää kiukaan sähkönkulutuksen kilowattitunteina, minkä lisäksi voit syöttää voimassa olevan sähkön hinnan käyttöliittymään. Käyttöliittymä tarjoaa sinulle siis faktatietoa siitä, millä tasolla saunasi sähkönkulutus on ja mitä se kustantaa – lisäksi voit seurata, kuinka mahdolliset muutokset saunomistavoissa vaikuttavat kiukaan sähkönkulutukseen. WiFi-kiukaat löydät jälleenmyyjiltämme ympäri Suomen sekä verkossa. 

Lue Mondex WiFi-kiukaiden ominaisuudet
Tarkista lähin Mondex-jälleenmyyjäsi!

Tervetuloa verkkokauppaan!

Uudesta verkkokaupastamme löydät
Mondex kiukaaseen osia joilla saat uudistettua kiuastasi.
Klikkaa itsesi ostoksille!

Verkkokauppaan »

Rekisteröi kiukaasi!

Oletko jo ostanut Mondex-kiukaan? Rekisteröimällä kiukaasi
neljän viikon sisällä ostohetkestä saat sille vuoden lisätakuun!

Rekisteröi kiukaasi »

Hyvän löylyn vinkit

Jokainen sauna on meille erityinen ja tärkeä. Saunasi ansaitsee täydellisesti sopivan kiukaan, josta irtoavat löylyt ovat nautiskelijoille mieleisiä.

Lue vinkit »

Viisi syytä valita Mondex

Mondex-tuotteilla on perinteitä jo 30 vuoden edestä. Valmistamme puu- ja sähkökiukaita sekä kivipattereita, joissa yhdistyvät kehittynyt tekniikka, korkealaatuinen design sekä aidot, suomalaiset materiaalit.

Lue lisää »