Siirry sisältöön

Saunan sähkönkulutus – miten kiukaan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa?

Saunan sähkönkulutus kotitaloudessa voi olla vuodessa saunomistottumisista riippuen, esimerkiksi 400 kWh (kerran viikossa saunovat) ja 3000 kWh (joka päivä saunovat).

6 kW kiuas kuluttaa 2 tunnin aikana keskimäärin 7–9 kilowattituntia, sillä kiuas ei yleensä lämmitä koko aikaa täydellä teholla. Tähän vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, kuten saunan koko, asetettu lämpötila ja ilmanvaihto. Jos sähkö maksaa esimerkiksi 15 snt/kWh saunan lämmityksen hinta on siis 1,05 €–1,35 € kerta.

Saunan sähkönkulutus on siis olennainen osa arkeamme, joten ymmärrettävästi myös saunan lämmityksen hinta kiinnostaa saunojia. Kiinnittäähän yhä useampi aiempaa enemmän huomiota siihen, kuinka paljon taloudessa yleensäkin kulutetaan sähköä. Erilaisten sähköä kuluttavien laitteiden sähkönkäyttöä tarkkaillaan nykyisin tarkemmin, ja joitain laitteita saatetaan käyttää entistä harkitummin viime vuosina tapahtuneiden sähkönhinnoissa tapahtuneiden heilahteluiden vuoksi. Tästä syystä myös kiukaan sähkönkulutus on monella suurennuslasin alla.

Saunominen on kuitenkin yksi suomalaisten tärkeimmistä rentoutumiskeinoista ja saunomiseen liittyy usein myös sosiaalisia tapahtumia, kuten esimerkiksi saunailta ystävien kanssa. Lienee sanomattakin selvää, että sauna on erityisesti meille suomalaisille todella tärkeä paikka! Voinko siis tehdä jotain, jotta kiukaan sähkönkulutus laskisi, ilman että itse saunomisesta tarvitsee tinkiä?

Mondexin vinkit saunan sähkönkulutuksen pienentämiseen

Kiukaan oikea mitoitus on tärkeää

Yksi ydinasioista saunan sähkönkulutuksen hallinnassa on oikein valittu kiuas. Jos kiuas on liian tehokas saunan tilavuuteen nähden, voi saunan sähkönkulutus nousta täysin turhaan, sillä saman saunan lämmittäisi myös pienempitehoisella kiukaalla. Apuna sopivan kokoisen kiukaan valintaan voit käyttää kiuasvalitsintamme. Huomioithan, että esimerkiksi saunan lasiseinät suurentavat laskennallista tilavuutta, ja näin ollen lisäävät kiukaan tehontarpeen määrää. 

Tiesitkö, että Mondex Teno-seinäkiukaassa käytetään erityisiä spiraalivastuksia? Spiraali lisää vastusten lämmityspinta-alaa, mikä tekee saunan lämmittämisestä nopeaa ja energiatehokasta!

Teno-kiukaan spiraalivastukset auttavat saunan sähkönkulutuksen hallinnassa.
Spiraalivastukset tekevät Mondex Tenon lämmittämisestä nopeaa ja energiatehokasta.

Pidä huolta kiukaastasi

Hyvin hoidettu kiuas on turvallinen ja toimii oikein ja kiukaan sähkönkulutus on oikealla tasolla. Hyvin hoidettu kiuas on kaikin puolin ehjä, ja siinä on sopiva määrä kiuaskiviä. Kiukaan alaspäin vajonnut kivipinta viestii siitä, että kiuaskivet tulee vaihtaa välittömästi. Murenevat kiuaskivet estävät ilmankierron vastuksien ympäriltä ja voivat vaurioittaa kiukaan vastuksia. Tarkkaile siis kiukaasi kuntoa ja vaihda kiuaskivet uusiin säännöllisin väliajoin, eli 100:n saunomiskerran välein. Tarkemmat ohjeet kiuaskivien vaihtoon löydät täältä. 

Sopiva tavoitelämpötila alentaa saunan sähkönkulutusta

Saunan tavoitelämpötilaksi riittää 6070 astetta. Mitä lämpimämmäksi saunan lämmittää, sitä enemmän myös kiukaan sähkönkulutus nousee. Saunaan voi mennä jo, kun mittari näyttää 5-10 astetta tavoitelämpötilaa vähemmän. Tähän kuluu aikaa n. 35–50 minuuttia muun muassa saunan ilmanvaihdosta riippuen. Saunaan menemistä ei siis kannata viivyttää siihen asti, että mittari näyttää tavoitelämpötilaa. Näin myös kiukaan päälläoloaika lyhenee ja saunan lämmityksen hinta vähenee.. 

Optimoi saunan lämmitysaika

Pidä huoli, että saunojat ovat valmiina saunaan heti, kun sauna on lämmin. Saunan lämpenemisajankohdan ajastamiseen voit käyttää apuna erillisohjaimen sekä manuaaliohjauksen ajastinta, sekä WiFi-kiukaidemme käyttöliittymää.  Sauna From Finlandin tutkimuksen mukaan saunaan meneminen heti sen lämmettyä on yksi suomalaisten yleisimmistä keinoista pienentää saunan sähkönkulutusta.

Yksi hyvä keino pienentää saunan sähkönkulutusta on lisäksi sammuttaa kiuas ajoissa. Voit sammuttaa kiukaan jo hieman ennen saunomisen päättymistä, sillä kiukaan kivimassastaerityisesti kun kiukaassa on runsaasti kiviä – lähtee löylyt vielä pitkän aikaa kiukaan sammuttamisen jälkeenkin. Saunomisen jälkeen kiukaan kivimassaan varautunut lämpö riittää myös mainiosti kuivattamaan saunasi. 

Mondex Tahko -lattiakiuas.
Saunan sopiva tavoitelämpötila on 60-70 astetta, mutta lauteille voi mennä jo ennen tavoitelämpötilan saavuttamista. Kuvassa Mondex Tahko -lattiakiuas.

Seuraa saunan sähkönkulutusta WiFi-kiukaiden käyttöliittymällä

Mondex WiFi-kiukaiden käyttöliittymä tarjoaa kiukaan ohjaamisen lisäksi myös mahdollisuuden muun muassa kiukaan sähkönkulutuksen seurantaan! Käyttöliittymä näyttää kiukaan sähkönkulutuksen kilowattitunteina, minkä lisäksi voit syöttää voimassa olevan sähkön hinnan käyttöliittymään. Käyttöliittymä tarjoaa sinulle siis faktatietoa siitä, millä tasolla saunasi sähkönkulutus on ja mitä se kustantaa – lisäksi voit seurata, kuinka mahdolliset muutokset saunomistavoissa vaikuttavat kiukaan sähkönkulutukseen. WiFi-kiukaat löydät jälleenmyyjiltämme ympäri Suomen sekä verkossa.