Siirry sisältöön

Mökkikauden päättäjäiset ja puusaunan syyshuolto

Tee puusaunan syyshuolto huolella ennen saunan talviteloille laittamista. Näin pidät saunasi pitkäikäisenä ja huolehdit myös keväällä onnistuneesta mökkikauden aloituksesta!

Tee puusaunan syyshuolto huolella ennen saunan talviteloille laittamista. Näin pidät saunasi pitkäikäisenä ja huolehdit myös keväällä onnistuneesta mökkikauden aloituksesta! Eli kun mökkikauden päättäjäiset on juhlittu ja haikeat hyvästit kesälle heitetty, malta vielä hetki ennen kuin kurvaat pois mökin pihasta ja hoida vielä pikainen puusaunan syyshuolto.

Tässä muutamia toimenpiteitä, joilla varmistat puusaunan turvallisuuden ja hyvänä säilymisen pitkän talven aikana.

Tee puukiukaan syyshuolto huolellisesti

Syksyllä mökkikauden lopetuksessa kannattaa huoltaa mökkisaunan sydän, eli puukiuas huolellisesti. Näin keväällä mökkikautta aloittaessa voit välttyä suuremmilta ikäviltä yllätyksiltä.

 • Tarkista kiukaan sekä hormin kunto päällisin puolin mahdollisten halkeamien tai muiden kesän aikana ilmestyneiden vikojen varalta. Jos tämä oli puukiukaasi viimeinen kesä, on nyt huomattavasti mukavampaa lähteä ajan kanssa etsimään uutta täydellistä kiuasta. Kuvittele tilanne keväällä, kun kurvaat mökin pihaan ja ajatus rauhoittavista löylyistä jo siintää mielessäsi, mutta huomaatkin kiukaasi rikkoontuneen!

Mikäli puusaunan kiukaan tarkastuksen yhteydessä huomaat halkeamia tai puhkipalamista, on kiuas syytä vaihtaa uuteen. Mondexin puukiuasvalikoimaan kuuluu kaksi kotimaista, Avainlippumerkillä varustettua puukiuasta, Klapi ja Motti. Täältä voit tutustua Mondexin kotimaisiin puukiukaisiin!

 • Tyhjennä vedet aina ennen saunan talviteloille laittamista. Tyhjennä kaikki vedet puusaunan järjestelmistä, kuten kiukaan vesisäiliöstä ja muuripadasta. Vesi voi jäätyä talven aikana ja vahingoittaa laitteita ja putkistoja.
 • Jos mahdollista, poista kiukaasta kivet ja muut irrotettavat osat. Poistamalla kivet jo syksyllä helpotat saunan käyttöönottoa keväällä. Kiuaskivet on hyvä vaihtaa noin kerran vuodessa, joten vuosittainen mökkikauden avaus on oivallinen ajankohta vaihtaa kivet. Täältä löydät vinkit kiuaskivien vaihtoon!
 • Tyhjennä tuhkalaatikko tehokkaan ja puhtaan palamisen mahdollistamiseksi.
 • Tarkista, onko kiukaan savukanaviin kertynyt nokea ja tuhkaa. Kiukaan savukanaviin kertynyt noki ja tuhka on poistettava määräajoin kiukaan sivukanavissa sijaitsevien nuohousluukkujen kautta.

Lue myös: Puukiuas vesisäiliöllä vai ilman? Näin valitset sopivan puukiukaan saunaasi ja Mökkikausi alkaa - Huomioi nämä, ennen kuin lämmität saunan

Mondex Motti -puukiuas hirsisen puusaunan nurkassa.

Huolehdi puusaunan puhtaudesta, ilmanvaihdosta ja turvallisuudesta

 • Puusauna kannattaa pestä huolella ennen mökkikauden lopettamista. Pese seinät, lattia ja lauteet huolellisesti. Tarkista myös ilmanvaihtoventtiilit ja puhdista ne tarvittaessa. Muista myös kuivattaa sauna huolella, ettei sinne jäänyt kosteus tee tuhoja talven aikana.
 • Huolehdi saunan ilmanvaihdosta jättämällä saunan ilmanvaihtoventtiilit auki, jolloin kosteus pääsee poistumaan saunasta. Tämä auttaa ehkäisemään homeen ja kosteuden aiheuttamia ongelmia.
 • Tarkista ikkunat ja ovet. Varmista, että saunan ikkunat ja ovet ovat kunnolla suljettuja ja tiiviitä.
 • Kytke sähkölaitteet pois. Jos saunassa on sähkölaitteita, kytke ne pois päältä ja irrota tarvittaessa pistokkeet seinästä.
 • Tarkista saunan katto ja varmista, ettei siinä ole vuotoja tai vaurioita. Vesi voi vahingoittaa kattoa ja aiheuttaa ikäviä kosteusongelmia, etenkin jos sulamisvedet saavat valua koko kevään rakenteisiin, kun katon rikkoontumista ei ole huomattu syksyllä.
 • Huolehdi polttopuista. Jos saunaan jää polttopuita, varmista, että ne säilytetään kuivassa paikassa. Puusaunassa parhaat löylyt syntyvät kuivista, vähintään edellisvuoden puista, joten syksyllä kannattaa huolehtia, että seuraavan kesän puut on pilkottu ja suojattu asianmukaisesti, jolloin ne pääsevät kuivumaan talven aikana.

Muista, että omalle puusaunallesi parhaiten sopivat toimenpiteet riippuvat paikallisista olosuhteista ja saunasi ominaisuuksista. Hyviä löylyjä!