Siirry sisältöön

Vinkit onnistuneeseen joulusaunaan ja katsaus joulun saunaperinteisiin

Joulusauna henkii perinteitä. Joulu on epäilemättä yksi suomalaisten rakkaimmista juhlista juhannuksen rinnalla, ja sauna on molemmissa erottamaton osa juhlaa. Erilaiset saunaperinteet myös kuuluvat vahvasti jouluun. Yhteisön ja kulttuurin vaikutuksesta joulu on saanut monipuolisen merkityksen, ja ihmiset voivat juhlia sitä eri tavoilla oman taustansa ja perinteidensä pohjalta.

Joulusta on tullut juhla, jolloin ihmiset voivat pysähtyä, nauttia toistensa seurasta, ja tuoda valoa pimeään talviaikaan. Juhlipa joulua mistä lähtökohdista tahansa, joulusauna on ehdottomasti suomalaisessa joulussa yhdistävä tekijä! Saunan lisäksi lahjojen antaminen ja saaminen, herkulliset jouluruoat, sekä rakkaat läheiset ovat tärkeitä joulun elementtejä. Tunnelmalliset kynttilät ja jouluvalot luovat joulun taikaa, eikä tietenkään pidä unohtaa joulupukin odottamista ja ikkunoista kurkistelevia joulutonttuja.

Tässä tekstissä jaamme vinkkejä onnistuneen joulusaunakokemuksen ja joulun taian luomiseen. Lisäksi käymme läpi hauskoja joulusaunaan liittyviä perinteitä ja uskomuksia, jotka tuovat jouluun taikaa ja lämpöä edelleen.

Joulusaunalla on pitkät perinteet Suomessa

Joulusaunalla on pitkät perinteet ja se on erottamaton osa suomalaista joulunviettoa. Toiset aloittavat joulusaunan valmistelun jo hyvissä ajoin pesemällä saunan jokaista nurkkaa myöten, jotkut menevät saunaan jouluaaton iltana ja toiset joulupäivän aamuna. Joulusaunasta nauttiminen on kokemus, joka yhdistää perheenjäseniä ja luo lämpimän ja rauhallisen hetken joulun aikaan, vaikka kaikilla onkin omat yksilölliset tapansa saunoa.

Huovutettu saunatonttu, saunakiulu, saunakauha ja kuivattu saunavasta saunan lauteilla.

Mondexin vinkit joulusaunaan

  • Tarkista kiukaan ja kiuaskivien kunto hyvissä ajoin ennen joulua, että ehdit reagoida mahdollisiin puutteisiin. Kiuaskivissä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kiuaskivien vaihto tulee tehdä noin 100:n saunomiskerran välein – eli esimerkiksi jos saunot kahdesti viikossa, on kiuaskivien vaihto syytä tehdä kerran vuodessa.
  • Sauna kannattaa pestä hyvissä ajoin ennen joulua, eikä jättää sitä lisäämään joulukiireitä ja tuomaan turhaa stressiä jouluvalmisteluihin. Kenenkään joulu ei varmasti myöskään mene pilalle, vaikka sauna jäisikin pesemättä!
  • Koristele sauna tuoksuvilla havuilla, voit myös halutessasi käyttää erilaisia saunatuoksuja. Jouluisilla saunatuoksuilla saat kätevästi luotua saunaan jouluisia aistielämyksiä. Kuivattu tai pakastettu saunavasta tai saunavihta tuo myös mahtavaa tuoksua ja tunnelmaa joulusaunaan.
  • Mahdollisen saunarakennuksen terassille tai pihalle voi sytyttää tunnelmallisia ulkotulia tai voit koristella saunatuvan energiatehokkailla ja turvallisilla led-valoilla.
  • Joulun tunnelmaa voi loihtia halutessaan ottamalla käyttöön kauneimmat saunatekstiilit juuri joulusaunaa varten. Laita myös etukäteen kuntoon saunajuomat ja muut tykötarpeet, kuten pyyhkeet ja saippuat.
  • Nauti löylyistä ja joulun taiasta! Joulusauna tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja irrottautua arjen kiireistä. Ennen saunomista voit rauhoittua hetken ja nauttia esimerkiksi kupin glögiä tai muita jouluisia juomia. Joulusaunan lämmössä jokainen saa rentoutua, jutella perheen tai ystävien kanssa tai antautua omiin ajatuksiin – mikä vain sopii juuri sinulle parhaiten!
Huovutettu saunatonttu saunan lauteilla.

Joulunsaunaan liittyvät uskomukset luovat joulun taikaa

Joulusaunaan liittyvät uskomukset luovat joulun taikaa edelleen. Joulusaunaan liittyy lukuisia perinteisiä tapoja ja uskomuksia, joista moni juontaa juurensa vanhasta kansanperinteestä. Erilaisille tarinoille ja uskomuksille yhteistä on se, että saunaa on aina pidetty pyhänä ja terveyttäkin hoitavana paikkana, jossa käyttäydytään kunnioittavasti.

Lue myös: Saunan terveysvaikutukset – Näistä syistä saunominen kannattaa!

Yksi vanhojen suomalaisten tarinoiden mukainen uskomus liittyy saunatonttuun. Ennen nimittäin uskottiin, että jokaisella saunalla on oma tonttunsa. Tämä tonttu tosin ei ollut harmiton punanuttuinen joulupukin apuri, vaan ilmeisen vakavasti otettava pelottavakin olento. Saunatontun kanssa kannatti olla väleissä, sillä se suojeli saunaa ja talonväkeä, jos se pidettiin tyytyväisenä. Jos saunatonttu taas suututettiin, se pystyi aiheuttamaan monenmoista murhetta.

Jos haluat tänä jouluna pitää saunatontun tyytyväisenä, ainakin saunassa kannattaa olla siivosti, metelöiminen on kiellettyä, saunaan mennessä tonttua tervehditään ja lähtiessä kiitetään. On myös uskottu, että jouluna tontulle kannattaa jättää olutta tai joissain tarinoissa puuroa lahjukseksi.

Kiukaalle oluen heittämisen on myös uskottu tuovan onnea, esimerkiksi hyvän sadon muodossa. Uudempiin tarinoihin liittyy varmasti monen lapsuudesta tutut tarinat, joissa joulupukki jättää lahjoja saunaan tai tontut kurkistelevat saunan ikkunoista. Joulun perinteet kietoutuvat monenlaisiin uskomuksiin ja odotuksiin, luoden taianomaista tunnelmaa ja lisäten kutkuttavaa odotusta joulun saapumiseen.

Vaikkei vanhoihin tarinoihin uskoisikaan, niin jotain taikaa joulusaunassa on varmasti! Hyviä löylyjä ja rentouttavaa joulusaunaa toivottaa Mondex – Suomalaisen saunan sielu!