Siirry sisältöön

Saunaremontti edessä? Näin onnistut saunan suunnittelussa

Huolellisesti tehty saunan suunnittelu on avain saunaremontissa onnistumiseen. Saunan remontointi voi olla jännittävä ja palkitseva projekti, joka lisää kodin viihtyvyyttä ja antaa mahdollisuuden luoda täysin omanlaisen saunakokemuksen.

Suunnitteluvaihe on kriittinen osa saunaremonttia, sillä sen avulla voidaan varmistaa, että lopputulos vastaa juuri teidän perheenne tarpeita. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, joiden avulla onnistut saunan suunnittelussa ja luot unelmiesi saunan!

Saunan suunnittelun tärkein vaihe on omien tarpeidesi ja toiveidesi määrittäminen

Ennen kuin aloitat saunan suunnittelun, on tärkeää määritellä, mitä haluat saunaltasi. Pohdi käyttötarkoitusta, kuten onko saunan tarkoitus olla rentoutumispaikka vai haluatko siitä sosiaalisen kohtaamispaikan? Tarvitseeko saunaremontissa tehdä laajempaa remonttia, kuten siirtää esimerkiksi seiniä vai riittääkö kevyempi pintojen uusiminen? Lisäksi mieti, mitkä materiaalit, värit ja tyylit vastaavat omaa makuasi ja kodin yleistä ilmettä, jotta kotisi sisustus pysyy yhtenäisenä.

Huomioi saunaremontissa tilan rajoitukset ja mahdollisuudet kriittisesti ja satsaa turvallisuuteen

Saunatilan tarkastelu on ensiarvoisen tärkeää saunaremontin alkuvaiheessa. Tutki tilaa tarkasti ja huomioi sen mahdolliset rajoitukset ja mahdollisuudet, jotka voivat vaikuttaa saunan suunnitteluun. Arvioi, olisiko saunaa mahdollista laajentaa tai uudelleenjärjestellä, jotta saunakokemuksesta saataisiin optimaalinen. Muutokset esimerkiksi laudepinta-alan määrässä tai kiukaan sijoittelussa voivat parantaa saunan toimivuutta ja viihtyisyyttä merkittävästi. Voit esimerkiksi harkita kiukaan upottamista lauderakenteeseen, vaikka entinen kiuas olisikin malliltaan perinteinen seinäkiuas, jolloin lauteille saadaan lisää tilaa.

Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää saunassa. Varmista, että saunaremontin suunnittelussa otetaan huomioon kaikki turvallisuusnäkökohdat, kuten asianmukaiset ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät, sekä lämpö- ja kosteussuojaukset. Huolehdi, että saunassa on asianmukainen ilmanvaihto, joka varmistaa raikkaan ja terveellisen ilman saunomisen aikana. Olennaista on myös arvioida sähköjärjestelmien riittävyys ja turvallisuus, jotta varmistetaan saunan toiminnallisuus ja turvallisuus. Kiinnitä erityistä huomiota sähköjärjestelmien asianmukaisiin ja turvallisiin kytkentöihin. Muistathan, että sähkötyöt kuuluvat aina ammattitaitoisen sähköasentajan hoidettavaksi!

Mondex saunan suunnittelu ja saunaremontti artikkelin kansikuva, jossa vaalea kylpyhuone ja sauna Mondex-Kalla -kiukaalla.
Tässä saunassa komeilee seinään asennettava Mondex Kalla -lattiakiuas, joka vie saunasta vain pienen tilan.

Valitse oikeanlainen kiuas

Kiuas on saunan sielu, joten sen valinta kannattaa saunaremontissa tehdä erityisen huolellisesti. Ensimmäinen askel saunan suunnittelussa on ennen remontin aloitusta tehdä päätös sähkökiukaan ja puukiukaan välillä. Tämä valinta vaikuttaa merkittävästi saunan tunnelmaan, käyttömukavuuteen ja ylläpitoon, joten on tärkeää harkita huolellisesti molempien vaihtoehtojen plussia ja miinuksia omien tarpeiden ja mieltymysten pohjalta.

Sähkökiukaan oikean teholuokan valinta on keskeinen osa onnistunutta saunaremonttia, joten saunan koon huomioiminen on tärkeää kiukaan mitoituksessa. Kun kiuas on sopiva, sauna lämpiää optimaaliseen lämpötilaan nopeasti ja varmistaa tasaisen lämmön kaikkialle saunaan. Kun valitset sähkökiuasta, kannattaa ensin rajata vaihtoehtoja niihin kiukaisiin, jotka sopivat teholtaan juuri sinun saunaasi. Voit käyttää tässä apuna kiuasvalitsintamme, johon syötät vain saunasi mitat. Tutustu myös artikkeliin "Kiukaan valinta saunaan – näin valitset sopivan tehoisen kiukaan". Artikkelista saat lisätietoja sähkökiukaan valintaan.

Puukiuasta valittaessa taas tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa halutaanko puukiuas vesisäiliöllä vai ilman, ja minkälainen tila saunassa on kiukaalle. Ensimmäinen tärkeä seikka puukiuasta valitessa onkin huomioida kiukaan vaatimat suojaetäisyydet. Mittaa, minkä kokoinen paikka saunassasi on kiukaalle, ja vertaa sitä haluamasi puukiukaan mittoihin sekä suojaetäisyyksiin. Täältä voit lukea lisää sopivan puukiukaan valinnasta!

Suunnittele saunaremontissa tilan toiminnallisuus huolella

Saunatilan toiminnallisuus on keskeisessä roolissa onnistuneen saunan suunnittelussa, sillä se vaikuttaa suoraan saunakokemuksen laatuun ja käyttömukavuuteen. Kiukaan sijainti sekä lauteiden muotoilu ja sijoittelu ovat ratkaisevia tekijöitä saunan mukavuuden ja toimivuuden kannalta. Lauteiden on oltava oikeassa korkeudessa ja tarpeeksi leveät tarjotakseen riittävästi tilaa rentoutumiselle.

Tavallisesti saunan lauteet suositellaan sijoittamaan mahdollisimman korkealle. Lauteiden mitoituksen suunnittelussa lähtökohtana on yleensä eteneminen yläosasta alaspäin: ylälauteen ja katon väliin tulisi jättää noin 100–120 senttimetrin tila, ylä- ja alalauteen väliin noin 40–45 senttimetrin tila ja askelmien korkeuden olisi hyvä olla noin 30–35 senttimetriä. Tarvittava määrä askelmia määräytyy sen mukaan, kuinka monta niitä tarvitaan. Lauteiden leveyttä jokainen istuja tarvitsee noin 60 senttiä. Lisäksi, lauteiden sijoittelussa tulee ottaa huomioon ilman kiertäminen, tilan riittävyys liikkumiseen ja helppo siivottavuus.

Kiukaan sijoittaminen on myös tärkeää, ja se tulisi asentaa turvallisesti siten, että se täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset ja että sen ympärillä on riittävästi tilaa sekä tarvittavat suojakaiteet, ettei saunoja polta siihen itseään liikkuessaan saunassa. Tavoitteena on luoda saunakokemus, joka on sekä toimiva että houkutteleva, ja tarjoaa käyttäjilleen turvallisen, miellyttävän ja rentouttavan ympäristön.

Valitse laadukkaat materiaalit

Laadukkaat materiaalit ovat keskeinen osa kestävää ja tyylikästä saunaremonttia. Kun valitset materiaaleja saunaremonttiin, on tärkeää kiinnittää huomiota niiden kestävyyteen kosteutta ja lämpötilanvaihteluita vastaan. Esimerkiksi tervaleppä, erilaiset lämpökäsitellyt puut ja laadukas kivi ovat erinomaisia vaihtoehtoja, jotka kestävät hyvin saunan olosuhteita. Saunan lattia kannattaa remontoida kylpyhuoneremontin yhteydessä, jolloin vesieriste voidaan tehdä oikeaoppisesti yhtenäisenä kylpyhuoneen ja saunan lattiaan.

Tervaleppä on perinteinen ja suosittu valinta saunan materiaaliksi, sillä se kestää erinomaisesti kosteutta ja lämpötilanvaihteluita. Lisäksi tervaleppä luo saunalle lämpimän ja luonnollisen ilmeen, joka sopii monenlaisiin sisustustyyleihin. Erilaiset lämpökäsitellyt puut ovat myös erinomaisia vaihtoehtoja, jotka kestävät erityisen hyvin kosteutta ja lämpötilanvaihteluita. Lämpökäsiteltyinä saunoissa käytetään yleisesti muun muassa tervaleppää ja haapaa. Lämpökäsitelty puu on käsitelty lämpökäsittelyprosessissa, joka tekee siitä erittäin kestävän. Laadukas kivi on myös erinomainen materiaali saunan remonttiin. Kivi kestää erinomaisesti kosteutta ja lämpötilanvaihteluita, ja se luo saunalle luonnollisen ja elegantin ilmeen. Kivimateriaalit sopivat hyvin esimerkiksi kiukaan taakse katseenvangitsijaksi.

Muista saunan suunnittelussa valita materiaalit, jotka sopivat saunan yleiseen ilmeeseen ja tunnelmaan. Voit esimerkiksi valita luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä, jotka luovat lämpimän ja rauhallisen tunnelman. Vaihtoehtoisesti voit valita moderneja ja minimalistisia materiaaleja, jotka luovat saunalle modernin ja tyylikkään ilmeen. Laadukkaat materiaalit ovat avain kestävään ja tyylikkääseen saunaremonttiin. Valitse materiaalit huolella niiden kestävyyden ja ulkonäön perusteella, ja muista valita materiaalit, jotka sopivat saunan ilmeeseen ja tunnelmaan. Näin voit luoda saunasta paikan, jossa on ilo rentoutua ja nauttia saunomisesta.

Harmaat sävyt, materiaalivalinnat ja Mondex Rakka -kiuas luovat tässä saunassa rauhallisen ja tasapainoisen ympäristön saunomiselle.

Saako saunan remontoida itse?

Vaikka saunan remontointi omatoimisesti saattaa tuntua houkuttelevalta, ammattilaisen apu ja neuvojen käyttäminen voi osoittautua äärimmäisen hyödylliseksi. Ammattilaisilla on laaja-alainen kokemus ja asiantuntemus, joka voi säästää sinulta aikaa, vaivaa ja mahdollisia virheitä remonttiprojektin aikana. Ammattilainen voi auttaa sinua saunan suunnittelussa esimerkiksi valitsemaan oikeanlaiset materiaalit ja tarvikkeet, tekemään realistisen suunnitelman ja aikataulun remonttityölle sekä varmistamaan, että kaikki työ tehdään asianmukaisesti ja turvallisesti. Mondexilla me autamme sinua mielellään oikeanlaisen kiukaan valinnassa!

Saunan remontointi saattaa sisältää myös erilaisia lupavaatimuksia riippuen alueen paikallisista rakentamismääräyksistä. Esimerkiksi saunan laajentaminen tai rakenteelliset muutokset saattavat vaatia rakennusluvan. Tällaiset työt ovat siis luvanvaraisia ja vaativat ammattilaisen suunnittelemaan ja toteuttamaan ne asianmukaisesti. Muun muassa sähkötyöt ovat luvanvaraisia, ja vesi- ja viemärityöt kannattaa myös jättää suosiolla ammattilaisille. Taloyhtiöissä saunan remontointi saattaa olla lisäksi monimutkaisempaa verrattuna omakotitaloon. Tämä johtuu usein siitä, että yhtiöissä on tiukempia määräyksiä ja yhtiön omia sääntöjä, jotka on otettava huomioon.

Toisaalta, tietyt saunaremontin osa-alueet voivat olla sellaisia, että ne voidaan toteuttaa omatoimisesti ilman lupia, kuten sisustuksen päivitys tai pintojen vaihto. Kuitenkin, vaikka osa työstä olisikin omatoimisesti tehtävissä, ammattilaisen konsultointi voi silti olla hyödyllistä esimerkiksi materiaalivalintojen tai suunnittelun suhteen. Taloyhtiössä varmista aina isännöitsijältä, mitä saa tehdä itse ja mihin vaaditaan koulutettu ammattilainen. Saunaremontin osa-alueet voivat siis vaihdella sen mukaan, missä ja millaisessa asuintilassa remontti tehdään. Omakotitalon ja kerrostaloasunnon tai rivitalon saunaremontit eroavat toisistaan lupavaatimusten ja rakennusmääräysten suhteen. Ammattilaisen konsultointi on suositeltavaa kaikissa tapauksissa, jotta varmistetaan, että remontti sujuu turvallisesti lakien ja määräysten mukaisesti.

Saunan suunnittelu ja remontointi on innostava, antoisa projekti, kunhan se tehdään huolellisesti ja ammattitaidolla. Noudattamalla näitä vinkkejä voit luoda saunan, joka vastaa täysin odotuksiasi ja tarpeitasi, ja joka tarjoaa vuosien iloa ja rentoutumista!