Siirry sisältöön

Kiukaan valinta saunaan – näin valitset sopivan kiukaan

Mikä on sopiva saunan kiukaan teho? Millaisia erilaisia kiukaita on saatavilla, ja mitkä niistä sopii saunaani? Minkä kokoinen kiuas on saunaani sopiva? Sopiva kiuas on tärkeä osa toimivaa saunaa, ja kiukaan valinta voi joskus aiheuttaa harmaita hiuksia ja valinnanvaikeutta. Saunan kiukaan valintaan vaikuttaa esimerkiksi saunan koko, lauteiden asettelu, sekä haluttu lämmitys- ja ohjaustapa. On hyvä myös kysyä itseltään muutamia kysymyksiä, kuten millaiset löylyt toivot kiukaasta saatavan? 

Valikoimamme koostuu sähkö- ja puukiukaista, jotka voidaan jakaa edelleen neljään ryhmään: seinäkiukaat, lattiakiukaat, puukiukaat ja vuolukivikiukaat. Kiukaat ovat saatavilla useissa eri teholuokissa ja sopivat monen kokoisiin saunoihin. Tämän oppaan saunan kiukaan valintaan lukemisen jälkeen kiukaan valinta on sinulle helpompaa! 

Saunan koko ratkaisee kiukaan tehon 

Sopiva kiukaan tehon valinta on tärkeä osa onnistunutta saunaelämystä, eli saunan kiukaan mitoitus on syytä tehdä oikein. Kun kiuas ei ole yli- tai alimitoitettu, sauna lämpenee juuri sopivaan lämpötilaan ja kiuas lämmittää varpaista kattoon saakka. Jos sauna on tilavuudeltaan kahden teholuokan rajalla, kannattaa valita teholuokaltaan suurempi kiuas. 

Kun alat valitsemaan uutta kiuasta, kannattaa siis aluksi rajata valikoima niihin kiukaisiin, jotka ovat tehonsa puolesta sopivia juuri sinun saunaasi. Tähän voit käyttää apuna kiuasvalitsintamme. Syötä saunasi mitat kiuasvalitsimeen, ja kiuasvalitsin kertoo, mitkä valikoimamme kiukaista voisivat sopia juuri sinun saunaasi tehonsa puolesta. 

Mondex Tahko E erillisohjattava kiuas upotettuna lauteeseen

Kiukaan asettelu saunassa 

Mikäli remontoit tai rakennat uutta saunaa, on oleellista miettiä, mihin kohtaan saunaa uusi kiuas sopii – kannattaako kiuas asentaa vapaaseen tilaan, vai upottaa lauteeseen? Nykypäivänä moni haluaa saunaan runsaasti laudetilaa, jolloin kiukaan upottaminen lauderakenteeseen voi tulla kyseeseen. Useat kiukaistamme sopivat monenlaiseen saunaan ja voidaan joko asentaa vapaaseen tilaan tai upottaa lauteeseen. 

Kulmakiuas Aura on sopiva valinta saunaan silloin, kun saunan neliöt halutaan käyttää erityisen tehokkaasti. Aura on suunniteltu juuri saunan nurkkaan sopivaksi, jolloin se myös hyödyntää nurkan neliöt, jotka menisivät muuten hukkaan. Aura on saatavilla E2- tai E2 WiFi –ohjauksella.  

Aura ja useat muut kiuasmalleistamme ovat upotettavissa lauteeseen. Upottamista varten tarvitset lisävarusteena ostettavan upotuskauluksen, poikkeuksena Kaira E2/E2 WiFi. Kairan ainutlaatuinen rakenne mahdollistaa upotuksen ilman upotuskaulusta, suojaetäisyyden ollessa vain 4 mm läpiviennin kohdalla. 

Miten valita kiukaan ohjaustapa? 

Oleellinen osa saunan kiukaan valintaa on myös sopivan ohjaustavan valinta. Sähkökiuasvalikoimamme koostuu manuaali- ja erillisohjattavista kiukaista sekä WiFi-kiukaista. Manuaaliohjattavassa kiukaassa on vääntönupit, joiden avulla säädetään kiukaan ajastusta/päälläoloaikaa sekä lämpötilaa. Manuaaliohjattavat kiukaat ovat yleisesti hinnaltaan hieman edullisempia verrattuna samanlaisiin, erillisohjattaviin kiukaisiin. Sekä erillisohjattavan että manuaaliohjattavan kiukaan voi upottaa lauteeseen, mutta manuaaliohjattavien kiukaiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota vääntönuppien sijaintiin ja niiden saavutettavuuteen kädellä. 

Erillisohjattavat E2- ja E2 WiFi –kiukaat ovat ohjattavissa joko erillisohjaimesta, tai WiFi-version valittaessa myös tietokoneella, puhelimella tai muulla älylaitteella. E2- ja E2 WiFi –kiukaiden mukana tulee vakiona erillisohjain 10 m ohjainkaapelilla. Erillisohjaimen voi sijoittaa esimerkiksi pesuhuoneen tai pukeutumistilan seinään, josta kiukaan voi käydä painamassa päälle. E2 WiFi -kiukaan käyttöliittymä mahdollistaa kiukaan ohjaamisen myös täysin etänä. WiFi-kiukaiden käyttöliittymä tarjoaa lisäksi mielenkiintoista tilastotietoa mm. kiukaan käyttökerroista ja vastusten tehonkäytöstä, sekä pitää kirjaa siitä, milloin kiuaskivet tulee vaihtaa.  

Klapi puukiuas lämpenemässä ja saunavihta

Puukiuas vesisäiliöllä tai ilman 

Myös puulämmitteistä saunaa suunnitellessa on sopivan kiukaan valinta tärkeää. Valikoimastamme löytyy puukiukaat Klapi ja Motti. Klapi on kauniisti muotoiltu, pyöreä puukiuas, joka mahtuu pienempäänkin puusaunaan. Motti on puolestaan neliskanttinen puukiuas, joka on saatavilla vesisäilöllä tai ilman. Näin ollen Motti on sopiva valinta myös saunaan, jossa ei ole juoksevaa vettä, sillä pesuvesi lämpenee kätevästi kiukaan kyljessä olevassa säiliössä. Molemmissa kiukaissa on lasinen luukku, jonka lävitse näkyvä tulen loimu yhdessä palavan puun äänen kanssa tuo tunnelmaa puusaunaan. 

Millaiset löylyt haluat? 

Kiukaidemme suunnittelun ytimessä on täydelliset löylyt. Täydelliset löylyt voivat olla monenlaiset, riippuen siitä, keneltä kysytään – sen vuoksi kiukaidemme löylyt ovat muunneltavissa. Useiden kiuasmalliemme aukotettu vaippa mahdollistaa löylyn heittämisen eri puolille kiuasta, jolloin löylyt ovat muunneltavissa ja löylyjen puolesta sopivan kiukaan valinta on helpompaa. Kiukaan päälle vettä valuttamalla saa kovat löylyt, kun taas heittämällä vettä kiukaan sivuille ja alaosiin saa pehmeät ja kosteat löylyt.  

Kiukaan ulkonäkö on osa saunan sisustusta 

Olemme panostaneet kiukaidemme suunnittelussa käytännöllisyyden ja turvallisuuden lisäksi kiukaiden muotoiluun ja ulkonäköön. Suurin osa kiukaistamme on saatavilla kahdessa eri värissä, RST tai musta, eli voit valita saunaasi sopivan kiukaan värin. Lisäksi valikoimastamme löytyy muun muassa designkiuas Rakka, joka sopii tyylitietoisen ihmisen saunaan – sekä kaikille löylyistä nautiskelijoille! Ainutlaatuisen Rakka-kiukaan karhean kivinen rakenne on patentoitu, ja kiuas näyttääkin ulkoisesti koostuvan pelkistä kivistä. Suuri kivimäärä takaa hyvät löylyt, jotka ovat samankaltaiset kuin puukiukaassa. 

Tästä kiuasvalikoimaan

Etsi lähin jälleenmyyjäsi