Siirry sisältöön

Kiukaan valinta saunaan – miten löytää paras kiuas?

Mietityttääkö kiukaan valinta ja mikä on sopiva sähkökiukaan teho saunaasi? Tai mietitkö, millaisia erilaisia kiukaita on saatavilla, ja mikä vaihtoehto olisi paras juuri sinun saunaasi? Oikeanlainen ja tehoinen kiuas on tärkeä osa toimivaa saunaa, joten ymmärrettävästi kiukaan valinta voi joskus aiheuttaa harmaita hiuksia ja valinnanvaikeutta.

Mistä tiedän, mikä on paras kiuas juuri minun saunaani ? Saunan kiukaan valintaan vaikuttaa esimerkiksi saunan koko, lauteiden asettelu, sekä haluttu lämmitys- ja ohjaustapa. On hyvä myös kysyä itseltään muutamia kysymyksiä, kuten millaiset löylyt toivot kiukaasta saatavan, jotta valinta varmasti osuu oikeaan. Paras kiuas on sellainen, joka on valittu sekä saunan ominaisuudet, että saunan käyttäjien mieltymykset huomioon ottaen.

Mondexin valikoima koostuu sähkö- ja puukiukaista, jotka voidaan jakaa edelleen neljään ryhmään: seinäkiukaat, lattiakiukaat, puukiukaat ja vuolukivikiukaat. Kiukaat ovat saatavilla useissa eri teholuokissa ja sopivat monen kokoisiin saunoihin. Tämän oppaan lukemisen jälkeen kiukaan valinta on sinulle helpompaa!

Saunan koko ratkaisee sähkökiukaan tehon 

Sopiva tehoisen sähkökiukaan valinta on tärkeä osa onnistunutta saunaelämystä, eli saunan kiukaan mitoitus on syytä tehdä oikein. Kun kiuas ei ole yli- tai alimitoitettu, sauna lämpenee juuri sopivaan lämpötilaan ja kiuas lämmittää varpaista kattoon saakka. Jos sauna on tilavuudeltaan kahden teholuokan rajalla, kannattaa valita teholuokaltaan suurempi kiuas. 

Sähkökiuasta valitessa kannattaa siis aluksi rajata valikoima niihin kiukaisiin, jotka ovat tehonsa puolesta sopivia juuri sinun saunaasi. Tähän voit käyttää apuna kiuasvalitsintamme. Syötä vain saunasi mitat kiuasvalitsimeen, ja kiuasvalitsin kertoo, mitkä valikoimamme kiukaista voisivat sopia juuri sinun saunaasi tehonsa puolesta. Lue myös: Sähkökiuas pieneen saunaan – 4 kotimaista vaihtoehtoa!

Mondex Tahko E erillisohjattava kiuas upotettuna lauteeseen
Mondex Tahko lattiakiuas

Kiukaan suojaetäisyydet ja asettelu saunassa 

Mikäli remontoit tai rakennat uutta saunaa, täytyy kiukaan suojaetäisyyksiä noudattaa tarkasti, jotta saunominen on turvallista. Kiukaan suojaetäisyydet vaihtelevat kiukaiden tyypin ja asennuspaikan mukaan. On äärimmäisen tärkeää tarkistaa kiukaan mukana tulevat ohjeet ja valmistajan suositukset, koska ne voivat vaihdella eri mallien ja valmistajien välillä. Lisäksi paikalliset rakennusmääräykset ja turvallisuusstandardit tulee ottaa huomioon asennettaessa kiuasta. Muistathan myös, että sähkökiukaan saa asentaa vain ammattitaitoinen sähköasentaja. Lue myös: kiukaan suojaetäisyydet - nämä asiat sinun tulee tietää, sekä kiukaan ensimmäinen lämmitys - opas turvalliseen käyttöönottoon.

Kiukaan suojaetäisyyksien lisäksi on oleellista miettiä, mihin kohtaan saunaa uusi kiuas sopii parhaiten – kannattaako kiuas asentaa vapaaseen tilaan, vai upottaa lauteeseen? Nykypäivänä moni haluaa saunaan runsaasti laudetilaa, jolloin kiukaan upottaminen lauderakenteeseen voi olla hyvä ratkaisu. Mondexin kiukaat sopivat hyvin monenlaisiin saunoihin, kiukaita löytyy usean tehoisia ja useimmat kiuasmallit voidaan joko asentaa vapaaseen tilaan tai upottaa lauteeseen.

Jos päädyt kiukaan valinnassa esimerkiksi kulmamalliin, kulmakiuas Aura on sopiva valinta saunaan, kun saunan neliöt halutaan käyttää erityisen tehokkaasti. Aura on suunniteltu juuri saunan nurkkaan sopivaksi, jolloin se myös hyödyntää nurkan neliöt, jotka menisivät muuten hukkaan. Aura on saatavilla E2- tai E2 WiFi -ohjauksella. Mondex Aura ja useat muut kiuasmalleistamme ovat upotettavissa lauteeseen. Upottamista varten tarvitset lisävarusteena ostettavan upotuskauluksen, poikkeuksena Kaira E2/E2 WiFi. Kairan ainutlaatuinen rakenne mahdollistaa upotuksen ilman upotuskaulusta, kiukaan suojaetäisyyden ollessa vain 4 mm läpiviennin kohdalla. 

Mondex Aura -kulmakiuas.
Mondex Aura kulmakiuas

kiukaan ohjaustapa: Manuaaliohjaus, erillisohjaus vai wifi?

Oleellinen osa saunan kiukaan valintaa on myös sopivan ohjaustavan valinta. Sähkökiuasvalikoimamme koostuu manuaali- ja erillisohjattavista kiukaista sekä WiFi-kiukaista. Manuaaliohjattavassa kiukaassa on vääntönupit, joiden avulla säädetään kiukaan ajastusta/päälläoloaikaa sekä lämpötilaa. Manuaaliohjattavat kiukaat ovat yleisesti hinnaltaan hieman edullisempia verrattuna vastaaviin, erillisohjattaviin kiukaisiin. Sekä erillisohjattavan että manuaaliohjattavan kiukaan voi upottaa lauteeseen, mutta manuaaliohjattavien kiukaiden kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota vääntönuppien sijaintiin ja niiden saavutettavuuteen kädellä. 

Erillisohjattavat E2- ja E2 WiFi –kiukaat ovat ohjattavissa joko erillisohjaimesta, tai WiFi-version valittaessa myös tietokoneella, puhelimella tai muulla älylaitteella. E2- ja E2 WiFi –kiukaiden mukana tulee vakiona erillisohjain 10 m ohjainkaapelilla. Erillisohjaimen voi sijoittaa esimerkiksi pesuhuoneen tai pukeutumistilan seinään, josta kiukaan voi käydä painamassa päälle. E2 WiFi -kiukaan käyttöliittymä mahdollistaa kiukaan ohjaamisen myös täysin etänä. WiFi-kiukaiden käyttöliittymä tarjoaa lisäksi mielenkiintoista tilastotietoa mm. kiukaan käyttökerroista ja vastusten tehonkäytöstä, sekä pitää kirjaa siitä, milloin kiuaskivet tulee vaihtaa. Lue myös: uudistunut Mondex WiFi on enemmän kuin kiuas.

MITEN valita pARAS PUUKIUAS saunaan?

Myös puulämmitteistä saunaa suunnitellessa on sopivan kiukaan valinta tärkeää. Paras puukiuas on sellainen, joka valittu saunan asettamat vaatimukset ja rajoitteet huomioon ottaen.

Valikoimastamme löytyy puukiukaat Klapi ja Motti. Klapi on kauniisti muotoiltu, pyöreä puukiuas, joka mahtuu pienempäänkin puusaunaan. Motti on puolestaan neliskanttinen puukiuas, joka on saatavilla vesisäiliöllä tai ilman. Näin ollen Motti on sopiva valinta myös saunaan, jossa ei ole juoksevaa vettä, sillä pesuvesi lämpenee kätevästi kiukaan kyljessä olevassa säiliössä. Molemmissa kiukaissa on lasinen luukku, jonka lävitse näkyvä tulen loimu yhdessä palavan puun äänen kanssa tuo tunnelmaa puusaunaan. Lue myös vinkkimme, kuinka valita sopiva puukiuas saunaasi!

Mondex Rakka designkiuas.
Mondex Rakka designkiuas

Kiukaan valintaan vaikuttaa myös millaiset löylyt haluat 

Kiukaidemme suunnittelun ytimessä on täydelliset löylyt, joten Mondexin valikoimasta kiukaan valinta onnistuu varmasti. Täydelliset löylyt voivat olla monenlaiset, riippuen siitä, keneltä kysytään – sen vuoksi kiukaidemme löylyt ovat muunneltavissa. Useiden kiuasmalliemme aukotettu vaippa mahdollistaa löylyn heittämisen eri puolille kiuasta, jolloin löylyt ovat muunneltavissa ja löylyjen puolesta sopivan kiukaan valinta on helpompaa. Kiukaan päälle vettä valuttamalla saa kovat löylyt, kun taas heittämällä vettä kiukaan sivuille ja alaosiin saa pehmeät ja kosteat löylyt.  

Kiukaan ulkonäkö on osa saunan sisustusta 

Olemme panostaneet kiukaidemme suunnittelussa käytännöllisyyden ja turvallisuuden lisäksi kiukaiden muotoiluun ja ulkonäköön, jotta sinulle sopivan kiukaan valinta olisi mahdollisimman helppoa. Ihannetilanteessa paras kiuas on sekä ominaisuuksiltaan, löylyiltään, että ulkoasultaan täydellinen valinta juuri sinun saunaasi. Suurin osa kiukaistamme on saatavilla kahdessa eri värissä, RST tai musta, eli voit valita saunaasi sopivan kiukaan värin. Lisäksi valikoimastamme löytyy muun muassa designkiuas Rakka. Ainutlaatuisen Rakka-kiukaan karhean kivinen rakenne on patentoitu, ja kiuas näyttääkin ulkoisesti koostuvan pelkistä kivistä, mikä luo omanlaista tunnelmaa saunaan. Suuri kivimäärä takaa hyvät löylyt, jotka ovat samankaltaiset kuin puukiukaassa. 

Yhteenvetona voimme sanoa, että paras kiuas on sellainen, joka on valittu ajatuksella, niin saunan ominaispiirteet kuin saunojien mieltymyksetkin huomioon ottaen.